Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az asztma nem egyedül a tüdőt károsítja

Posted by Suggestor - 2014. november 9. vasárnap

Az asztma károsabb lehet, mint eddig gondoltuk, állítják a Kalifornia Egyetem (Los Angeles) kutatói. A genetikai károsodás ugyanis nem korlátozódik a tüdőre.

Állatkísérletekkel, amelyek az emberi asztmát utánozták, értékelték a tudósok az interleukin 13 (IL 13) – ami az asztmában szenvedőknél kritikus szerepet játszó gyulladáskeltő – genetikai kárt okozó tevékenységét.

“Az asztma nagyon elterjedt betegség. Sikerült kimutatnunk – első ízben – az asztma és a perifériális erek genetikai károsodása közötti összefüggést. Ez azért jelentős siker, mert rámutat az asztmának az egész szervezetre kiterjedő hatására, nem kizárólag a tüdőt károsító jellegére” – magyarázza Robert Schiestl professzor, patológus, onkológus és a környezet-egészségtudomány professzora.

Az IL-13 megnöveli a gyulladáskeltő elemek számát, beleértve a reaktív oxigén származékokat, amelyek ionok és nagyon kicsi molekulák – közöttük vannak a szabad gyökök is.

A reaktív oxigén származékokból származó oxidatív stressz négy, különböző típusú genetikai károsodást is okoz, amelyeknek hatására a kromoszómák labilissá válnak. Ennek következményeként egy sor más betegség is kialakulhat.

“Négy különböző DNS-károsodást is találtunk és egy fehérjekárosodást a vérsejtekben a test perifériáin. Ez arra utalhat, hogy az asztmásoknál nagyobb a kockázat más szervek megbetegedésére.”

Schiestl professzor és csapata azon dolgozik, hogy olyan szert fejlesszen ki, amely segít a károsodott sejtek DNS-ét megjavítani – azzal a céllal, hogy csökkentsék a genetikai instabilitást a perifériás érrendszerben.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-11/uoc–gdc110414.php

Egy hozzászólás to “Az asztma nem egyedül a tüdőt károsítja”

  1. uniohid said

    “Négy különböző DNS-károsodást is találtunk és egy fehérjekárosodást a vérsejtekben a test perifériáin. Ez arra utalhat, hogy az asztmásoknál nagyobb a kockázat más szervek megbetegedésére.” : (

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.