Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tejcukor-érzékenyeknek kisebb a kockázatuk az emlő-, a petefészek- és a tüdőrákra

Posted by Suggestor - 2014. november 10. hétfő

Már régebbi kutatások is kimutatták, hogy az emlőrák és a petefészekrák gyakoriságában milyen nagy különbségek vannak a világon. A leggyakoribb az emlőrák és a petefészekrák Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és a skandináv országokban, a legalacsonyabb Kelet- és Közép-Afrikában.

Ikerkutatások és a bevándorlókkal végzett kutatások azt sugallják, hogy a különbségeket nem genetikai vagy etnikai okok magyarázzák, hanem más, környezeti, életmódi tényezők. Feltételezik, hogy a tejtermékek bőséges fogyasztása lehet az oka Észak-Amerika és Nyugat-Európa magas rák-előfordulásának. Az ezt a feltevést vizsgáló kutatások azonban nem hoztak megnyugtató eredményt.

Svéd kutatók azzal az ötlettel álltak elő, hogy megnézik a laktóz-intoleráns (tejcukor-érzékeny) emberek között az emlő-, a petefészek- és a tüdőrák előfordulását, ezek az emberek ugyanis nagyon kevés tejet fogyasztanak.

“Két, országos szintű regisztrációs adatbázisból – a Kórházi Betegek jegyzékéből és a Háziorvosi Ellátásban szereplő betegek jegyzékéből – kiválogattuk a laktózérzékeny betegeket, és megnéztük a kockázatukat a tüdő-, emlő- és petefészekrákra” – mondja Jianguang Ji, a Lund Egyetem professzora.

“Lényegesen alacsonyabb volt a laktóz-érzékeny betegek kockázata ezekre a ráktípusokra, mint a többi emberé, születési helytől, nemtől függetlenül. Viszont a tejcukor-érzékeny páciensek testvéreinek és szüleinek kockázata ugyanakkora volt, mint a többi emberé. Ez arra utal, hogy a laktóz-érzékeny emberek rákkockázatának alacsonyabb volta a táplálkozásuk következménye lehet.”

Más szóval, a laktóz-intoleráns embereknek, akik nagyon kevés tejet és tejterméket fogyasztanak, kisebb a kockázatuk a tüdő, az emlő-, és a petefészekrákra. És mivel a rokonaikra nem vonatkozik a rák elleni védelem, arra következtettek a kutatók, hogy a védelem a táplálkozásukban keresendő.

De a professzor szerint “helytelen volna levonni a következtetést, hogy a tej a közös rizikótényező ezekben a ráktípusokban”, mert lehetne például a növényi alapú tej (rizstej, mandulatej) is egy védőfaktor, az is hozzájárulhatna a laktóz-intolerancia és a rákkockázat negatív összefüggéséhez.

“Kellő óvatossággal kell kezelnünk ezeket az eredményeket, mert az összefüggés, amit találtunk, nem elégséges ahhoz, hogy oki hatásnak tekintsük” – mondja Jianguang Ji. “További kutatásokra van szükség.”

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/285116.php

Reklámok

2 hozzászólás to “A tejcukor-érzékenyeknek kisebb a kockázatuk az emlő-, a petefészek- és a tüdőrákra”

  1. Sándor said

    Végre van valami jó abban, hogy laktóz érzékeny vagyok 🙂

  2. gyuri said

    Minden tudományos kutatás így zárul:
    “Kellő óvatossággal kell kezelnünk ezeket az eredményeket, mert az összefüggés, amit találtunk, nem elégséges ahhoz, hogy oki hatásnak tekintsük” – mondja Jianguang Ji. “További kutatásokra van szükség.”
    Egyszerűbb lenne metaanalízisokat készíteni végre, és elfogadni a tényeket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s