Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogyan kontrolláljuk génjeinket a gondolatainkkal?

Posted by Suggestor - 2014. november 12. szerda

Abszurdan hangzik, de közel járunk hozzá: Martin Fussenegger biotechnológia professzor és teamje a svájci Műszaki Egyetemen (ETH) kifejlesztettek egy génregulációs módszert, amely gondolat-specifikus agyhullámokkal kontrollálni képes a génexpressziót (a gének fehérjetermelését).

“A világon első ízben, képesek voltunk elérni az emberi agyhullámokat, rákapcsolódni a génhálózatra, és szabályozni a génexpressziót – a génkifejeződést, gondolattól függően. Hogy a génkifejeződést irányítsuk a gondolat erejével, az az emberiségnek olyan álma, aminek megvalósulására már egy évtizede vár” – jelentette ki Fussenegger professzor.

A gondolat-vezérlésű génregulátor ötletét a Mindflex nevű játék adta: ebben a játékban a játékos felvesz egy headsetet, amin szenzorok vannak, ezeket a homlokára helyezi. Ezek érzékelik az agyhullámait. Az elektroencefalogram a gondolatokkal vezérel egy kis szerkezetet, ennek segítségével lesz képes a játékos egy kis labdát a gondolataival mozgatni.

A bázeli biomérnökök által tervezett rendszer, amit a Nature Communications folyóirat tett közzé, szintén EEG headsetet használ. Az EEG a felvett agyhullámokat elemzi, majd drót nélkül továbbítja a szabályzóhoz. Egy bonyolult rendszeren – és egy implantátumon – keresztül a közeli infravörös sugárzás fénye megvilágítja a sejteket, amelyek elkezdik termelni a kívánt fehérjét.

A gondolatok a fehérje mennyiségét is szabályozzák

Az implantátumot kezdetben sejtkultúrában, majd egéren tesztelték, különböző tesztszemélyek gondolatainak vezérletével. A keletkezett fehérje mennyiségének szabályozásához a tesztszemélyeknek háromféle állapotot kellett megvalósítaniuk: a biofeedback, a meditáció és a koncentráció állapotát. Azok a személyek akik játszottak a számítógépen, így koncentráltak, átlagos fehérjeértéket hoztak létre az egér vérében. Amikor teljesen relaxáltak (meditáltak), nagyon magas standard értéket értek el a teszt-állatoknál. Bio-feedback esetén a tesztszemélyek figyelték az egér testén az implantátum LED-lámpájának fényét, és tudatosan ki- és bekapcsolták a fényt – amivel különböző mértékben termeltek fehérjét az egér vérében.

A rendszer hatásosan működik emberi sejtkultúrában és ember-egér rendszerben. Fussenegger reméli, hogy a gondolatszabályozó implantátum egy napon majd segít a neurológiai betegségekben szenvedőknek: a krónikus fejfájásban, hátfájásban és epilepsziában, azzal, hogy detektálva még korai stádiumban a jellegzetes agyhullámokat, időben szabályozza bizonyos anyagok termelését.

Forrás:http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-11/ez-cgw110514.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Hogyan kontrolláljuk génjeinket a gondolatainkkal?”

  1. uniohid said

    ““A világon első ízben, képesek voltunk elérni az emberi agyhullámokat, rákapcsolódni a génhálózatra, és szabályozni a génexpressziót – a génkifejeződést, gondolattól függően. Hogy a génkifejeződést irányítsuk a gondolat erejével, az az emberiségnek olyan álma, aminek megvalósulására már egy évtizede vár” – jelentette ki Fussenegger professzor.

    Hát, ha ez igaz, akkor fantasztikus dolgok következnek – ahogy ez már lenni szokott.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s