Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az idősek agya is lehet képlékeny és fejlődőképes

Posted by Suggestor - 2014. november 13. csütörtök

Egy új nyelv tanulása megváltoztatja az agy hálózatát –   funkcionálisan is és strukturálisan is – állapították meg a Pennsylvania Állami Egyetem kutatói.

“Tanulni és gyakorolni valamit, például egy második nyelvet, fejleszti az agyat. Mint a fizikai tréning: minél többet használod az agyad egyes területeit, azok annál jobban fejlődnek és erősödnek” – mondja Ping Li a pszichológia, a nyelvészet és az információs tudományok professzora.

Kísérletképpen 19 angol anyanyelvű személy hat héten át  kínai szavakat  tanult, míg a másik 19 nem foglalkozott ezzel. Azoknak, akik sikeresen teljesítették a szótanulás feladatát, az agyuk kapcsolatokban gazdagabb volt – már a tanulás megkezdése előtt -, mint a kevésbé sikereseknek vagy a kínaiul nem tanulóknak.

A kapcsolatgazdag agyhálózat rugalmasabb és hatékonyabb, megkönnyíti az új nyelv megtanulásának feladatát.

A résztvevők mindegyikét kétszer vizsgálták  fMRI-vel: egyszer a kísérlet kezdetén, egyszer meg utána, hogy a kutatók nyomon követhessék a neurális változásokat. A kutatás végén megállapították, hogy a sikeres nyelvtanulók agya funkcionális változáson ment át, az agyi hálózat jobban integrálódott.

Ezek a változások – egybehangzóan más kutatások eredményeivel -, arra engednek következtetni, hogy anatómiai változások is végbemennek az agyban a második nyelv tanulásának eredményeként, a nyelvet tanuló korára tekintet nélkül.

“Igen érdekes eredmény, ami egyébként  az előző kutatásoknak ellentmond, hogy az agy sokkal plasztikusabb, formálhatóbb, mint gondoltuk. Anatómiai változásokat tapasztaltunk még az idősek agyában is, ami nagyon lelkesítő újság az öregedéssel kapcsolatban. Egy új nyelv tanulása kellemesebb öregedést helyez kilátásba.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-11/ps-lli111214.php

Reklámok

2 hozzászólás to “Az idősek agya is lehet képlékeny és fejlődőképes”

  1. gyuri said

    Egyetértek Uniohid-del.
    Például egy új mozgásforma megtanulása is sokat segít – és akkor még nem is beszéltünk a mozgás jótékony hatásáról.

  2. uniohid said

    “… az előző kutatásoknak ellentmond, hogy az agy sokkal plasztikusabb, formálhatóbb, mint gondoltuk. Anatómiai változásokat tapasztaltunk még az idősek agyában is,…” – Így ! (Persze, más – az agyat intenzíven működtető – tevékenységre is igaz.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s