Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kiderült, hogyan működik a műtéti altatószer

Posted by Suggestor - 2014. november 14. péntek

Az anesztéziát – a műtéti érzéstelenítést, altatást – áldásnak tekintik mind a páciensek, mind a sebészek, de senki sem tudta eddig igazából, hogyan működik. Senki nem tudta eddig kitalálni, hogyan képes ez a szer az agyat rávenni, blokkolja a fájdalmat és állítson elő egy kómaszerű, emlékezésmentes állapotot.

Az anesztéziát kutatók nagyjából két táborra oszlottak: az egyik azt feltételezte, hogy az anesztézia alapvetően a sejtmembránon, az idegsejteknek ezen a kettős lipidrétegén fejti ki hatását, valószínűleg megváltoztatva a sejtmembránt, annyira, hogy a fehérjéi ne működhessenek normálisan.

A másik tábor amellett tört lándzsát, hogy a sejtmembrán fehérjéit magukat változtatja meg közvetlenül az érzéstelenítő-altató.

Ezzel az új kutatással az utóbbi feltételezés kapott újabb bizonyítékot.

A Weill Cornell Medical College kutatói felfedezték, hogy a sejtek közötti kommunikációt végző fehérjék – az ioncsatorna fehérjéinek tevékenysége jelentős mértékben csökkent az anesztéziás gyógyszer hatására.

“Tudomásunk szerint ez az első olyan demonstráció, amely megmutatta, hogy az anesztéziás szer megváltoztatta az ioncsatornák működését, anélkül, hogy a sejtmembrán tulajdonságaiban változást okozott volna” – jelentette ki Dr. Hugh C. Hemmings professzor, az aneszteziológia tanszék vezetője.

A kutatás során izofluránt, egy széles körben használt műtéti altatószert használtak klinikailag hatásos koncentrációban, amelyről előző tesztek azt állapították meg, hogy megváltoztatja a sejtmembránt. De az azokban a tesztekben használt izoflurán jóval magasabb koncentrációjú volt, mint amit valaha is használtak betegeknél.

“Egyik gyógyszer sem tökéletes, mindig vannak mellékhatások” – magyarázza Dr. Olaf S. Andersen, lipidmembrán szakértő, fiziológia professzor, a kutatócsoport tagja. “Csak akkor tudunk javítani a gyógyszereken, ha tudjuk, hogyan működnek, ahhoz pedig tudnunk kell, van-e nekik nem-specifikus vagy nem-kívánatos membrán hatásuk.

“Most, hogy már rendelkezünk az alapvető ismeretekkel arra vonatkozólag, hogyan hat az anesztéziás drog a központi idegrendszer sejtjeire, arra vonatkozólag is rendelkezünk ismeretekkel, hogyan javítsunk rajta. A jövőben képesek leszünk olyan műtéti altatószert tervezni, ami azt teszi, amit elvárunk tőle, nem mást és nem többet.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-11/rup-son111314.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s