Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem csak az omega-3 miatt szuperétel a dió

Posted by Suggestor - 2014. november 15. szombat

A Kalifornia Egyetem (Davis) kutatói bebizonyították, hogy a dióban gazdag étrend és maga a dióolaj is lassítja a prosztatarák kifejlődését – egereknél. Emellett csökkenti az IGF-1 hormon szintjét, aminek a prosztatarákban és az emlőrákban van szerepe, továbbá csökkenti a koleszterinszintet és növeli az inzulinszenzitivitást.

Egy ideje már vizsgálják a diót, a diónak az egészségre gyakorolt hatását a Kalifornia egyetem kutatói, ebben a mostani kutatásban a zsírsav-összetételére voltak kíváncsiak.

Előállították ugyanazokat a zsírsavakat, mint ami a dióban található, és az egereket vagy a teljes dióval etették, vagy dióolajjal, vagy hasonló zsírsavakkal, mint ami a dióban van – 18 héten át.

Míg a dió és a dióolaj csökkentette a koleszterinszintet és lassította a prosztatarák növekedését, a dióhoz hasonló zsíroknak nem volt meg ez a hatása. Ez megerősítette a kutatókat abban, hogy nem az omega-3, hanem valami más növényi komponens  felelős az egészségre gyakorolt hatásért.

“Kimutattuk, hogy nem az omega-3 zsírsavak maguk, hanem talán az omega-3 zsírsavaknak valami mással való kombinációja van a dióolajban. Ez egy ideje elég világosan látszik már a táplálkozástudományban, hogy sohasem egyetlen dologról van szó, mindig valamilyen kombinációról” – magyarázza Paul Davis kutatásvezető.

Bár a kutatás arra még nem adott választ, hogy miféle vegyületek kombinációja okozza, hogy a dió lassítja a rák növekedését, azt már kizárta, hogy a rost, a cink, a magnézium vagy a szelén lenne az oka. Emellett, a kutatás azt is demonstrálta, hogy a dió többféle mechanizmusba is beleszólt, ami a rák növekedésével kapcsolatos.

“Az alacsonyabb IGF-1 szintből adódó energiahatás megakadályozza, hogy a rák olyan gyorsan növekedjen, mint normálisan tenné” – mondja Davis. “A koleszterinszint csökkenése ugyancsak azt jelenti, hogy nem kapnak a ráksejtek eleget belőle, ezért nem tudnak gyorsan nőni.”

A kutatás során kimutatták az adiponektin és a tumor szupresszor (PSP94) markernek a növekedését, valamint a COX-2-nek a csökkenését, ami mind a prosztatarák csökkenő kockázatára utal.

Bár az egereken folytatott kutatás eredményeit nem lehet egy az egyben átvinni az emberre, mégis, ezek az eredmények arra biztatnak, hogy a diónak helye van az egészséges étrendben.

“Az egerek 74 gramm diónak megfelelő adagot kaptak. A 74 gramm dió nagyjából 482 kalória, ami nem éppen jelentéktelen. Persze, jobb, mintha sültkrumplit ennének, ami 610 kalória. Ráadásnak a rákkockázat csökkenés mellé még a szív- és érrendszerüknek is kedveznek – ahogy azt más kutatások bizonyították. Egyék tehát, de mértékkel.”

Forrás: http://www.ucdmc.ucdavis.edu/publish/news/newsroom/9471

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s