Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nagyobb csípőtörési kockázattal néznek szembe, akik lefogytak

Posted by Suggestor - 2014. november 16. vasárnap

A 45 – 74 éves férfiak és nők számára már a testsúly 10 százalékának elvesztése is kockázatos, mert 56 százalékkal megemelkedik a csípőtörés rizikója.

Azt már korábbi kutatások kiderítették, hogy az alacsony testtömeg-index hajlamossá tesz a csípőtörésre, de eddig keveset tudtak a testsúly változásáról a kockázatot illetően.

A napokban tartott Ázsia-Pacific Oszteoporózis Találkozón elhangzott előadás bizonyította, hogy a középkorú és időskorú szingapúri kínaiak körében már 10 százalék fogyás is 56 százalékkal növeli a csípőtörés kockázatát.

A Szingapúri Egészségfelvétel adatait használták a kutatók (több, mint 63 000 férfi és nő, 45 és 74 év közöttiek), a felvételbe való besorolásuk 1993 és 1998 között történt. A felvételt követően, átlagosan 5-6 éven belül egy interjúra került sor a – túlélő – résztvevőkkel.

Összesen 775 csípőtörést jegyeztek föl, amelyek átlagosan 75,3 éves korban történtek.

A kutatók a következőket találták:

A súlyukat stabilan tartó, 5 százaléknál többet nem fogyó résztvevőkkel szemben, a 10 százalék súlyt vesztőknél, nőknél és férfiaknál egyaránt, 56 százalékkal megnőtt a csípőtörés kockázata. Továbbra is fennállt a kockázat akkor is, ha beszámították az egészségi állapotot és az előzetes testtömeg-indexet, ami a testsúlyváltozáshoz vezetett, csak valamivel kisebb mértékben: 39 százalék lett az így számított 10 százalék fogyás kockázata.

Azoknak a személyeknek növekedett meg a legjobban a kockázatuk, akik túlsúlyosak voltak a felvétel időpontjában, és ezután veszítettek testsúlyukból 10 százalékot, vagy többet.

A súlygyarapodás, ezzel szemben nem volt kapcsolatban csípőtörés-kockázattal.

Dr. Zhaoli Dai, a kutatás vezetője, a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársa megállapította:

“Az orvosoknak figyelemmel kell kísérniük a jelentős testsúly-veszteséget elszenvedő páciensek állapotát. A csípőtörés a vezető oka a rokkantságnak és az idő előtti halálnak az időseknél, preventív intézkedéseket kell tenni a nagy kockázatú pácienseknél.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-11/iof-sfw111314.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Nagyobb csípőtörési kockázattal néznek szembe, akik lefogytak”

  1. uniohid said

    “A 45 – 74 éves férfiak és nők számára már a testsúly 10 százalékának elvesztése is kockázatos, mert 56 százalékkal megemelkedik a csípőtörés rizikója.” – !

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s