Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A mentolos cigarettában a mentol hatása károsan kombinálódik a nikotinnal

Posted by Suggestor - 2014. november 17. hétfő

A mentol a nikotinhoz kapcsolódva a tüdőben ‘lekapcsolja’ a nikotinra érzékenyítő receptorokat, mondják a Georgetown-i Egyetem neurológusai.

“Tudjuk, hogy a mentolos köhögési cukorka megnyugtatja a fájó, irritált torkot. Megnéztük, mi van akkor, amikor az irritáló anyag a nikotin” – mondja a tanulmány szerzője, Kenneth Kellar, gyógyszerész professzor.

“Ez a kutatás felhívja a figyelmet arra, hogy a mentol nemcsak ízesítő anyag, olyan hatása van, mint a gyógyszernek.”

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer Ellenőrző Hivatala – az FDA – fontolóra vette, hogy korlátozza a mentolos cigaretta forgalomba hozatalát, mert megállapítást nyert, hogy a cigarettában a mentol kapcsolatban áll a cigarettára való rászoktatással és a rendszeres dohányzással, fokozza a függőséget, és csökkenti a dohányzásról való leszokás sikerét, kiváltképpen az afro-amerikaiaknál.

De az FDA 2013 júniusában kiadott közleményében – a hozzáférhető kutatásokra hivatkozva – úgy döntött, hogy a bizonyítékok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a cigarettában levő mentol nincs összefüggésben a használók betegségkockázatának növekedésével.

Ezzel a megállapítással szemben ott a tény: Amerikában az afro-amerikaiak nagy számban használják a mentolos cigarettát, és a kutatások kimutatták, hogy a tüdőrák gyakoribb az afro-amerikai dohányzók körében, mint a többi dohányosnál.

“Ami annak lehet a következménye, hogy a mentol – a nikotin jelenlétében – csökkenti az irritációt, amikor a dohányos beszívja a füstöt, így mélyebbre le tudja tüdőzni, és nem csak a nikotint, de a füst mérgező anyagait is mélyebbre tudja vinni a tüdőbe”- magyarázza a kutatótárs, Gerald Ahern, társprofesszor. “És – bár ez már e kutatás kereteit meghaladja – lehetséges, hogy a mélyebb inhaláció megnöveli a dohányzás már addig is jelentős egészségkárosító hatását.”

Ez a kutatás a mentol hatásának jobb megértését célozza, hogyan érinti az alfa3béta4 receptor működését a perifériás idegrendszerben. Ezek a receptorok kifejeződnek a légúti érzékelő idegekben is, de más neuronokban is.

“Ezek a receptorok az agyban is megtalálhatók, de azt egyelőre nem tudjuk még, milyen hatással van a mentol ezekre a receptorokra, hogy hozzájárulnak-e valamilyen módon a nikotinfüggőséghez” – jelentette ki Kellar.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-11/gumc-ja110614.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.