Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az emberek inkább a saját fájdalmukból profitálnak, mint a másokéból

Posted by Suggestor - 2014. november 18. kedd

A University College London és az Oxford University kutatói azt akarták kísérletekkel kimutatni, mennyi fájdalmat hajlandók az emberek elviselni – vagy másoknak okozni – pénzért cserébe.

Az eredmény meglepően optimista az emberi természetet illetően, épp az ellenkezőjét mutatja, mint amit az ezt megelőző közgazdasági kutatások, amelyek az embereket alapvetően a saját érdekeiket a másoké fölé helyezőnek állítják be.

A kutatás betekintést nyújt az empátia hiányával jellemezhető rendellenességekbe, mint a pszichopátia. A több pszichopata vonással rendelkező személyek nagyobb valószínűséggel ártanának másoknak is és maguknak is, ami azt jelenti, hogy antiszociális magatartásuk az ‘ártás’ iránti általános érzéketlenségükből fakad.

A kísérlet 160 résztvevőjét véletlenszerűen párokra osztották: az egyik volt, aki döntött, a másik, aki felől döntöttek. Senki sem tudta, ki a párja. Mindegyik résztvevő kapott egy enyhén fájdalmas elektrosokkot, olyat, ami elviselhető volt, hogy megtudja, milyen az. A ‘döntő’ pozícióban lévőknek megmondták, hogy az a sokk, amit a ‘fogadó’ kap, a fogadó saját fájdalom-küszöbértékéhez van méretezve.

Az eredmények azt mutatták, hogy a döntők a saját maguknak adott sokkokból sokkonként 20 pennyt áldoztak föl, míg a másoknak adottból dupla annyit: 40 pennyt. Átlagosan 8 fonttal kevesebbet nyertek a másoknak adott sokkokkal, míg a maguknak adott sokkokkal 4 fonttal nyertek kevesebbet.

A kutatás végén, amikor felajánlhatták a nyereményük egy részét jótékonysági célra, már nem voltak ennyire altruisták. Átlagosan csak 20 százalékot ajánlottak föl – annyit, amennyit az előző kutatások alatt.

“Ez az eredmény ellentmond nemcsak az emberi önérdekről szóló klasszikus vélekedéseknek, de az altruizmusról szóló modern nézeteknek is” – mondja Dr. Molly Crockett, aki a kutatást vezette. “Az eddigi elméletek szerint az emberek tekintetbe veszik mások érdekeit valamennyire, de sohasem jobban, mint a sajátjukat. Mi kimutattuk, hogy ha ‘ártásról’ van szó, a legtöbb ember magánál előbbre helyezi a többi embert. Az emberek inkább a saját fájdalmukból profitálnak, mint valaki máséból.”

“Mértük a kísérleti személyek döntési idejét is, és hosszasan haboztak, mielőtt úgy döntöttek volna, hogy ártanak másoknak. A leginkább altruisztikus személyek haboztak a legtovább. Az önzőbbek gyorsabban döntöttek mások sorsáról, nem gondoltak morális felelősségükre. A személyek döntési sebessége, maga a döntés, megmutatja, mennyire erkölcsös ember az illető. A nyelvünkben is benne van ez a logika: a morálisan értékes személyt gondosnak és megfontoltnak tartjuk, míg az önzőt gondatlannak és megfontolatlannak.”

“Az emberek nagyon altruistának mutatkoztak ebben a kutatásban atekintetben, hogy megóvjanak másokat a fájdalomtól, de jóval önzőbbek voltak pénzadományozás tekintetében. A pénzkiadás, úgy tűnik, a legrosszabbat hozza ki az emberekből, akik máskor segítenek másoknak elkerülni a szenvedést, ha lehetőségük adódik rá.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-11/ucl-mpw111314.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s