Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A nanoezüst felborítja az emberi bélflórát

Posted by Suggestor - 2014. november 20. csütörtök

A Queen’s Egyetem kutatói kimutatták, hogy a nanosilver (nanoezüst), ami gyakori adalék a víztisztító berendezésekben, teljesen megváltoztatja az emberi emésztőrendszert: csökkenti az anyagcsere-aktivitást, felborítja a zsírsav-rendszert és jelentősen megváltoztatja a baktérium-összetételt.

A nanoezüstöt sokféle célra használják: orvosi eszközökben, gyógyszerekben, játékokban, kozmetikumokban, ruházatban, ki vagyunk téve a nanorészecskéknek ezerféleképpen, minden nap.

“Meglepődve vettük tudomásul, hogy még a legalacsonyabb koncentrációban is, az emberi emésztőrendszert ‘fejre állította’ a nanoezüst. Ez nagyon fontos ismeret, mert egyre jobban ki vagyunk téve a nanorészecskéknek mindennapi életünkben, sokféle módon: belélegezzük, bőrünkre kenjük, megesszük őket…” – mondja Pranab Das, az egyik kutató.

A kutatáshoz felhasználták az egyetem találmányát, a rePOOPulate-t (szintetikus széklet-helyettesítő anyag), amit Dr. Elaine Petrof a C. difficile fertőzések terápiájához készített. Ez esetben a szintetikus székletet az ezüst nanorészecskék emésztőszervi hatásának tanulmányozásához használták fel.

A vizsgálat kimutatta, hogy a nanoezürt hozzáadása csökkentette a metabolikus aktivitást a szintetikus székletmintában, felborította a zsírsav-rendszert és megváltoztatta a baktérium-összetételt.

Ez az információ segít abban, hogy fel tudjuk mérni, hogyan befolyásolhatják a nanorészecskék emésztőrendszerünk ‘ökoszisztémáját’.

“Semmi kétség afelől, hogy a nanoezüst megváltoztatta a baktérium-közösséget, de azt egyelőre nem tudjuk, milyen hatással van a nanoezüst megevése az egészségünkre – hosszú távon. Ezt a területet még fel kell tárnunk” – mondta Dr. Walker.

A tanulmányt a Journal of Nanomedicine and Nanotechnology tette közzé.

Forrás: https://www.queensu.ca/gazette/stories/gut-reaction

Egy hozzászólás to “A nanoezüst felborítja az emberi bélflórát”

  1. Gabriella said

    Plusz még megvesszük és megesszük mert az Internet szerint “mindenre jó és mindent gyógyít” ! Vagy gyártjuk otthon elektródákkal desztillált vízben mert azt mondták nekünk akik eladták a készüléket hogy azt is lehet! 😀 Ha ha!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.