Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az elektromos kézszárítók terjesztik a baktériumokat

Posted by Suggestor - 2014. november 21. péntek

A modern kézszárítók sokkal rosszabbak higiénés szempontból, mint a papírtörölközők, állapították meg a Leeds-i Egyetem kutatói.

Még a  nagy sebességű levegőt fúvó berendezések és a meleg levegős kézszárítók között is van különbség a baktériumterjesztést illetően: a levegőből származó csírák száma négy és félszer volt több a légfúvók közelében,  mint a meleg levegős szárítók közelében, illetve 27-szer volt több, mint a közönséges papírtörölköző tartók mellett. A kutatás szerint mind a nagy sebességű légbefúvó, mind a meleg levegős kézszárító baktériumokat szór szét: a levegőbe, a használó(k)ra és maga köré.

A kutatócsoport vezetője, Mark Wilcox professzor elmondta, hogy a kutatás során  ártalmatlan baktériummal, Lactobacillussal ‘megfertőzték’ a kísérleti személyek kezét, olyan baktériummal, amely normálisan nincs jelen a  nyilvános illemhelyeken. Tulajdonképpen a felületesen megmosott kezekről származó baktériumokat akarták ezzel a kísérlettel nyomon követni.

A Lactobacillust ezt követően fel is fedezték a levegőben, ahova kizárólag a kézszárítóval szárított kezekről kerülhetett. A kutatók levegőmintát vettek a kézszárítók közeléből, illetve egy és két méter távolságból.

A levegőmintában a baktériumok száma a légbefúvók közelében négy és félszer nagyobb volt, mint a meleg levegős szárítóknál, és 27-szer  volt nagyobb, mint a papírtörölköző-tartó közelében.

A szárítók mellett a baktériumok jóval tovább tartózkodtak, mint a 15 másodpercnyi kézszárítási idő. A kézszárítás befejezésétől számított öt perc múlva is a Lactobacillusok csaknem felét (48%) tudták kimutatni. De még 15 perccel a kézszárítás befejezése után is azonosítottak Lactobacillusokat a helyiségben.

“Amikor megszárítja a kezét a nyilvános toilettben, elektromos kézszárítóval, úgy szórja szét a levegőbe a baktériumokat, hogy nem is tud róla. De Ön is tele lehet a más emberek kezéről származó baktériumokkal. Azért fontos ezt tudni, hogy megértsük, milyen úton-módon terjednek a baktériumok, mekkora a fertőző képességük” – magyarázza Wilcox professzor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-11/uol-hdc112014.php

Hírdetés

2 hozzászólás a “Az elektromos kézszárítók terjesztik a baktériumokat”

  1. Sándor said

    Ez aggasztóan hangzik. Sajnos a papír kéztörlő viszont komoly környezetkárosítást jelent. De valahogy eddig is túléltük és sok más baktérium forrást is, például a szemeteseket, kukákat is. Nem lehetséges, hogy ezt a kutatást valamelyik nagy papírgyár finanszírozta?

  2. uniohid said

    Egy konferencia szünetében erről beszélgettünk – 35 éve.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: