Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mentálisan erősíthetjük kényszerből nem használt izmainkat

Posted by Suggestor - 2014. november 26. szerda

Megesik, hogy csonttörés vagy éppen  sztrók miatt képtelenek vagyunk használni az izmainkat hosszabb-rövidebb ideig, és a használat hiánya megérződik:  az izmok meggyengülnek. Az Ohio Egyetem kutatói azt tanácsolják, ilyen esetben képzeletben mozgassuk izmainkat.

Nem éppen új az elképzelés, hogy az ‘agyunkkal tornásszunk’: a profi sportolók gyakran használják a technikájuk javítására. Mindenképpen az első azonban a kutatás abban, hogy bizonyítja, a képzelet képes megállítani az izomerő elvesztését hosszabb kiesés ideje alatt. Ami az idegrendszeri rehabilitációt igénylő pácienseknek nagy segítség.

Annak ellenére, hogy az orvosok tudatában vannak, hogy az agykéreg koordinálja és kontrollálja az izommozgásokat, mindmáig vitatott volt az agykéreg és az izomerő kapcsolata.

“Ki akartuk deríteni az idegrendszer és az izmok fiziológiai kapcsolatát, hogy jobban érthető legyen az szerepe az izmok elgyengülésében” – magyarázza Brian Clark professzor, az Ohio Egyetem Izom- és csontvázrendszeri és Neurológiai Intézetének igazgatója. Úgy magyarázza, hogy az izmok az idegrendszer bábjai – az agy ‘rántja meg a drótot’, ami az izmokat mozgatja.

A kutatáshoz egy csoport egészséges személynek négy hétre begipszelték a csuklóját, hogy izomgyengeséget idézzenek elő, egy másik, hasonló csoportnak úgyszintén mozdulatlanná tették a csuklóját, de ők a hét öt napján képzeletben erős izomösszehúzódásokat végeztek. (A csoportok tagjain a begipszelés után közvetlen, majd egy hét múlva újra, mérték a csukló hajlítóképességét.)

Az eredmény azt mutatta, hogy a mozgás elképzelése késleltette az izomerő elvesztését.

“Kutatásunkból arra lehet következtetni, hogy a képzeletbeli gyakorlatokkal értékes eszközt kapunk az izomerő gyengülésének megelőzéséhez – vagy lassításához, amikor egy egészségprobléma korlátozza a személy mobilitását.”

“De a leghatásosabb része az eredménynek nem a közvetlen klinikai alkalmazás, hanem az, hogy jobban megértjük az agynak az izmokat szabályozó rendszerét. Ezzel az információval megváltozik az öregkori izomgyengeségről vallott felfogásunk.”

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/286008.php

Reklámok

3 hozzászólás to “Mentálisan erősíthetjük kényszerből nem használt izmainkat”

  1. uniohid said

    “… a képzelet képes megállítani az izomerő elvesztését hosszabb kiesés ideje alatt. ” – Így.

  2. gyuri said

    Jaj de jó, hogy ezt is igazolták végre..! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s