Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A korral jár, hogy elveszítjük információ-szűrőnket

Posted by Suggestor - 2014. november 27. csütörtök

Az idősebb emberek többet tanulnak a vizuális információból, mint a fiatalok. Ez a meglepő eredmény azzal magyarázható, hogy az irreleváns információ kiszűrése nehezebbé válik a korral.

Az idősek ugyanannyi idő alatt több információt vesznek fel, mert a vizuális észlelési tanulásuk stabilitása hanyatlik. Ez azért van, mert az agy tanulási kapacitása egészében korlátozott, magyarázza Takeo Watanabe (Brown University).

Amikor valami újat tanulunk, mindig megvan a kockázata, hogy egy már tárolt információt lecseréljük egy újra, ami esetleg kevésbé fontos. A stabil elme ellenáll az új, triviális részletek tanulásának, azért, hogy megóvja azt, amivel már rendelkezik.

Watanabe és munkatársai idősebb (67-től 79-ig) emberek, illetve fiatalok (19-től 30-ig) egy-egy csoportjával foglalkoztak: megkérték őket, nézzenek meg egy hat betűből és két számból álló kártyasorozatot, és számoljanak be – csak a számokról. A kártyákon, a háttérben pontokból álló nyíl mozgott, némelyik határozott irányba mozgott, mások véletlenszerűen. A határozott irányba mozgó nyilakat a feladat alatt időről időre megváltoztatták.

Az idős személyek általában többet vettek észre az irreleváns információból – a pontok mozgásának irányából, mint a fiatalok.

Agyunknak normálisan megvan az a képessége, hogy a figyelmünkben elnyomjuk a nyilvánvaló és a nem-fontos (irreleváns) részleteket. Ha egy részlet ‘tolakodó’, akkor is képesek vagyunk rá. Így szűrjük ki a feladathoz nem tartozó információt.

Watanabe szerint a vizuális észlelési tanulás eredménye valószínűleg az élet más területeire is érvényes, hiszen az irreleváns információk kiszűrése a tanulás minden formájában egyaránt fontos.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-11/cp-waw112014.php

Egy hozzászólás to “A korral jár, hogy elveszítjük információ-szűrőnket”

  1. uniohid said

    “Agyunknak normálisan megvan az a képessége, hogy a figyelmünkben elnyomjuk a nyilvánvaló és a nem-fontos (irreleváns) részleteket. ” – Így van : ).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.