Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A fokhagymában, brokkoliban levő természetes szelénvegyületek felveszik a harcot a rák agresszív fajtáival szemben

Posted by Suggestor - 2014. november 28. péntek

Az olyan agresszív ráktípusok, mint a melanoma, a prosztatarák, bizonyos típusú leukémiák, túlműködésre késztetik a szervezet immunrendszerét, amivel igen hatékonyan lerontják az immunrendszer működőképességét.

Ez ellen segítenek a bizonyos természetes élelmiszerekben – fokhagymában, brokkoliban – megtalálható szelénvegyületek, amelyek lelassítják az immunrendszer válaszreakcióját, hosszabb távon javítják a rákos beteg kezelésének esélyeit.

“Az immunrendszert túlstimuláló molekulák, amelyek túlműködésre késztetik és az összeomlását okozzák az immunrendszernek, bizonyos természetes szelén vegyületekkel blokkolhatók, amelyek a fokhagymában és a brokkoliban fordulnak elő. Komoly szerepük van az agresszíven terjedő ráktípusok, mint a melanoma, prosztatarák vagy bizonyos leukémiák elleni harcban” – mondja Soren Skov professzor (Koppenhágai Egyetem).

Bizonyos ráksejtek nagy számban hoznak létre folyékony, az immunrendszert serkentő molekulákat. A kutatók az NGK2D ligandok közül arra a variánsra fókuszáltak, amely képes folyékony formát felvenni. Ez a forma súlyosbítja a betegséget  a rák továbbterjesztésével, ugyanis az egész véráramot megfertőzi.

A (folyékony, immunstimuláns) molekulák megtalálhatók mind a ráksejtek felszínén, mind feloldva, az érintett személy vérében. Kimutattuk, hogy a szelénvegyületek semlegesítették azokat a bizonyos molekulákat (NGK2D ligand speciális változatait), mind az oldódó formájúakat, mind a sejtek felszínén elhelyezkedőket” – magyarázza Soren Skov professzor.

A tanulmány a Journal of Biological Chemistry folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://healthsciences.ku.dk/news/news2014/selenium-compounds-boost-immune-system-to-fight-against-cancer/

Reklámok

Egy hozzászólás to “A fokhagymában, brokkoliban levő természetes szelénvegyületek felveszik a harcot a rák agresszív fajtáival szemben”

  1. uniohid said

    “A fokhagymában, brokkoliban levő természetes szelénvegyületek felveszik a harcot a rák agresszív fajtáival szemben.” – Sőt, a fokhagyma még többet is tud !

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s