Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kisbabák a szépre emlékeznek

Posted by Suggestor - 2014. november 29. szombat

A Brigham Young University kutatói 5 hónapos kisbabákkal csináltattak memóriatesztet: kiderült, hogy a babák azokra az alakzatokra emlékeztek jobban, amelyeket kedves hangokkal és arcokkal mutattak be nekik.

“Azt gondoljuk, hogy a pozitív érzelmek felerősítik a babák figyelmét. A figyelem felkeltésével megerősíthetjük az (információ)feldolgozó képességet és feltehetőleg az emlékezést is” – mondta Ross Flom pszichológia professzor.

Mivel az öt hónapos babák nem tudnak beszélni, a kutatók a babák szemmozgását elemezve következtettek, illetve  feljegyezték, milyen hosszú ideig nézik a tesztelt képet.

A babákat képernyő elé ültették, a képernyőről egy ember beszélt hozzájuk – kedves, vidám hangon vagy semleges vagy dühös hangon. Az érzelmi bevezető után közvetlenül egy geometriai alakzatot mutattak nekik.

Az emlékezetük tesztelésére 5 perccel később, másodszor pedig  egy nap múlva került sor. Ezeken a teszteken egymás mellett két geometriai alakzatot mutattak nekik: az egyik az eredeti volt, a másik vadonatúj. A kutatók följegyezték, hányszor néztek a babák egyik képről a másikra, mennyi ideig nézték egyik, illetve a másik képet.

Megállapították, hogy ha negatív hang ‘vezette fel’ az alakzatot, az nem segítette a babák memóriáját, viszont lényegesen jobban teljesítettek, ha a képhez pozitív hang párosult.

“A pozitív érzelmi töltés  felkelti a babák figyelmét, megerősödik a feldolgozóképességük, és talán az emlékezőképességük is” magyarázza Flom professzor.

Ez a kutatás egy sorozat része, amely a csecsemők hangulat-értéséről szól: mennyire képesek megérteni egymás hangulatát, a kutyák, a majmok hangulatát, és a klasszikus zene hangulatát.

A tanulmány az Infant Behavior and Development (A Csecsemő Viselkedése és Fejlődése) című folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141124143608.htm

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: