Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A státuszt adó hangot meg lehet tanulni

Posted by Suggestor - 2014. november 30. vasárnap

Megváltozik a hanghordozása annak, aki hatalmat kap: megváltoznak hangjának akusztikus tulajdonságai, és ezt a környezete észre is veszi – állapította meg a San Diego-i Állami Egyetem kutatása.

Amikor erősek és határozottak akarunk lenni, megválogatjuk a szavainkat is, de a kutatás nem erről szól, hanem arról, hogy közlendőnk akusztikája milyen szerepet kap.

“Kutatásunkból arra lehet következtetni, hogy akár egy szülőről legyen szó, aki meg akarja fékezni a csemetéjét, akár gépkocsi kereskedő és egy vevő vitájáról, akár kormányfők tárgyalásáról, az ott elhangzó hang minősége meg fogja határozni az interakció kimenetelét” – mondja Sei Jon Ko, a kutatásvezető.

A kutatókat már egy ideje foglalkoztatták a beszéd nem-nyelvi tulajdonságai, amikor Margaret Thatcher, az Egyesült Királyság exminiszterelnöke beszédére figyeltek fel. Az ő beszédei alapján kezdték el vizsgálni az akusztikus jelek és a hatalom kapcsolatát.

“Thatcher intenzív hangképzési segítséget vett igénybe, hogy tekintélyt sugárzó, hatalommal bíró személyiség benyomását keltse” – magyarázza Ko. “Meg akartuk fejteni a titkát, hogyan lehet olyan alapvető dolgot, mint a hatalom, kifejezni a hangzás útján, és ezek a hangbeli változások hogyan hatnak a hallgatókra: hogyan érzékelik és hogyan viselkednek a beszélő irányában.”

A kutatók az első kísérlet alkalmával 161 egyetemista rövid felolvasását vették magnóra – ez volt az ‘alaphang’. Ezek után az egyetemistáknak véletlenszerűen kiosztották egy tárgyalás szerepeit. A magas rangúaknak vagy azt mondták, hogy értékes belső információval rendelkeznek, vagy magas beosztásúak a munkahelyükön, vagy megkérték őket, emlékezzenek vissza olyan helyzetre, amikor hatalmuk volt – mindezt még mielőtt megkezdődött volna a ‘tárgyalás’.

Az alacsony rangú hallgatóknak ezeknek az ellenkezőjét mondták: képzeljék el, hogy gyenge ajánlatuk van, nincs belső információjuk, alacsony munkahelyi státusszal rendelkeznek, vagy emlékezzenek egy olyan helyzetre, amikor nem volt hatalmuk.

Ezután felolvasták a következő bekezdést hangosan, mintha képzeletbeli ellenfelüknek válaszolnának a tárgyaláson, és ismét felvették a hangjukat. Mindenki ugyanazt a szöveget olvasta fel, ez lehetővé tette a kutatóknak, hogy megvizsgálják a hangjuk akusztikáját – hiszen az összes résztvevő ugyanazt a beszédtartalmat adta közre.

A kutatók úgy találták, hogy a nagy hatalmúnak kijelölt személyek hangfekvésben feljebb mentek, monotonabbá vált a beszédük és változatosabb hangossággal beszéltek, mint az alacsony rangúnak jelölt személyek.

“Lenyűgöző, de a hatalom a mi kísérleti személyeink hangjában ugyanazt idézte elő, ahogyan Thatcher hangja változott meg a hangtréning után.”

A hangok megváltozása nem maradt észrevétlen a hallgatóságra nézve: az első kísérletben részt nem vevő megfigyelők észrevették a különbséget, a magasabb hangfekvést, az erőteljes hanghatást és a hatalomhoz társították.

“A hallgatóság meglehetősen jól érzékeli a hangnak ezeket a finom variációit, eldöntik belőle, ki a ‘főnök'”.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-11/afps-tso112114.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.