Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Védőpajzsa van a Földnek

Posted by Suggestor - 2014. december 1. hétfő

A University of Colorado Boulder egy láthatatlan védőpajzsot fedezett fel 11 587 kilométerre (7200 mérföldre) a Föld felett, amely blokkolja az ún. gyilkos elektronokat. A gyilkos elektronok a fénysebességhez közeli sebességgel száguldanak a Föld körül, veszélyeztetik az űrhajósokat és az űrben elhelyezett berendezéseket.

A védőpajzsot a Van Allen sugárzási övezetben fedezték fel. A Van Allen öv a Föld feletti, két, nagy energiájú elektronokból és protonokból álló gyűrű, amelyet a Föld mágneses mezője tart a helyén. A Van Allen öv kiterjedése összesen 40 234 km (25 000 mérföld), ami periodikusan kiszélesedik, illetve lecsökken, a napszél energia változásainak megfelelően.

Daniel Baker professzor Atmoszféra és Űrfizika Laboratóriumának kutatói egy ‘különösen éles’ határvonalat vettek észre a külső gyűrű belső szélén, 7200 mérföld magasságban, amely megakadályozza, hogy a nagy sebességű elektronok áttörjenek a Föld légköre felé.

“Úgy tűnik, mintha az elektronok üvegfalba ütköznének az űrben” – magyarázza Baker. “Olyannak képzeljék el, mint egy láthatatlan pajzsot, egy erőteret a Star Trek-ből, amivel távol lehet tartani az idegeneket a fegyvereikkel. Rendkívül rejtélyes jelenség.”

A kutatók eredetileg azt gondolták, hogy a nagy töltésű elektronok, amelyek a Föld körül fényközeli sebességgel száguldanak, lassan lesodródnak az atmoszféra felső rétegébe, és fokozatosan kioltódnak a levegő molekulákkal való ütközés közben.

De ez az áthatolhatatlan korlát, amit a Van Allen öv felfedezésére indított űrhajó megtalált, megállítja az elektronokat, még mielőtt odaérnének.

A kutatók találgattak, mi lehet a pajzs magyarázata: mi alkotja és mi tartja fenn? Talán a Föld mágneses erővonalai? Vagy a földi rádióadók rádiójelei verik vissza a töltött elektronokat a határig, megakadályozva a lefelé mozgásukat? De egyik magyarázatnak sincs tudományos alapja, mondja Baker.

“Ilyen éles, állandó határvonalat létrehozni az űrben – nem egykönnyen érthető dolog.”

“Úgy gondolom, ott kell keresni a kulcsot, hogy megfigyelés alatt tartjuk a régiót, mégpedig különleges részletességgel, a Van Allen övet vizsgáló berendezésekkel. Ha a Nap napkitörésekkel bombázza a Föld magnetoszféráját, az remélem, egy időre áttöri a védőpajzsot” – érvelt Baker professzor.

Forrás: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141126133829.htm

Reklámok

Egy hozzászólás to “Védőpajzsa van a Földnek”

  1. Sándor said

    Teljesen időszerű a felfedezés most, amikor a Csillagok Háborúja filmek folytatása érkezik 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s