Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Megfordult a trend: a brit egészségügy az egészséges nőknek azt tanácsolja, szüljenek otthon…

Posted by Suggestor - 2014. december 5. péntek

Szerdán a brit nemzeti egészségügyi szolgálat új vezérfonalat adott ki, amelyben komplikációmentes terhesség után a nőket kórház helyett a szülésznőhöz irányítja. A szülészeti osztályokon ugyanis az alacsony kockázatú szülő anyák kockázata fokozódik a sebészeti beavatkozásra – és a fertőzésre.

Az Oxford University kutatóinak tanulmánya alapján kialakított vezérfonal megkímélné a nőket az epidurális érzéstelenítéstől, amely elnyomja a szülési fájdalmakat, megnöveli a szülés elhúzódásának kockázatát, amivel fogó használatát igényli, aminek alkalmazása viszont megsérti a gátat. A kórházi szülést meghagynák császármetszések számára.

A babák halála vagy komoly komplikációk létrejötte ugyanakkora volt az otthonszülésnél, a szülőotthonban vagy a kórházban szülésnél is, egyetlen kivétellel: az első ízben szülő anyáknál egy kicsivel  megemelkedett a kockázat. 1000 esetből 9-nél tapasztaltak komoly komplikációt az otthon szülő anyák újszülöttjeinél, míg a kórházban születettek esetében 5-nél az 1000-ből.

2007-ben még az volt az érvényes vezérfonal, hogy fontolják meg az otthon szülést, ha nincs a közelben kórházi segítség.

Dr. Mark Baker a klinikai gyakorlat igazgatója az alacsony kockázatú, először szülő nőknek a szülőotthont ajánlja, míg a már szült nőknek az otthon szülést, mert az ugyanolyan biztonságos a babára és a mamára nézve egyaránt, mint a kórház.

De a nőnek továbbra is jogában áll választani, mondta Dr. Baker. “Ha 20 évvel ezelőtt mondtuk volna ezt, kitört volna a forradalom.”

De az orvosok eddig nem adták jelét haragjuknak.

Hollandia kivételével, ahol az otthon szülés elterjedt és népszerű, kevés fejlett országban választják a nők a kórházon kívüli szülést. Az Egyesült Államokban, ahol a műhiba-perek is belejátszanak a dologba, a születéseknek mindössze 1,36 százaléka történik kórházon kívül, ezeknek kétharmada otthon, egyharmada szülőotthonban. Ha ilyen ajánlást adnának ki az Egyesült Államokban, az orvosok elkezdenének panaszkodni arról, hogy elveszítik pácienseiket.

De az Egyesült Királyságban “az orvosok számára nincs személyes jelentősége – nincs financiális háttere – a szülés áthelyeződésének, nincs személyes nyereségük rajta, a születés az Egészségügyi Szolgálat ‘monopóliuma'”- jelentette ki Dr. Baker.

A kórházon kívül szülés természetesen, olcsóbb. A hagyományos, kórházi szülés költsége 2500 font, az otthon szülésé 1500 font, a szülőotthoni 2200 font körül van. “Igen, igaz, nagyon költséges dolog egy egészséges nőnek egészséges babát kórházban világra hozni. A költségmegtakarítás nem bűn” – mondta Dr. Baker.

Forrás: http://www.nytimes.com/2014/12/04/world/british-regulator-urges-home-births-over-hospitals-for-uncomplicated-pregnancies.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.