Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egymillió aláírással a kereskedelmi egyezmény ellen

Posted by Suggestor - 2014. december 6. szombat

Egymillió aláírás az USA-val és Kanadával kötendő kereskedelmi egyezmények ellen Sajtóközlemény – Kiadja a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet

Az önszerveződő európai polgári kezdeményezés képviselői különleges ajándékot akarnak átnyújtani Junckernek 60. születésnapja alkalmából

Brüsszel-Budapest, 2014. december 5.

Európa-szerte több mint egymillióan írták alá egy önszerveződő európai polgári kezdeményezés petícióját tiltakozásul az Európa és az Egyesült Államok, illetve Kanada közötti szabad kereskedelmi egyezmények ellen. A Stop TTIP koalíció által koordinált kampányhoz több mint 320 civil szervezet, szakszervezet és fogyasztóvédelmi szervezet csatlakozott 24 EU tagállamból, köztük Magyarországról is.

Az ellenzők szerint a vitatott TTIP, ill. CETA [1] néven ismert kereskedelmi egyezmények példa nélküli hatalommal ruháznák fel a nemzetek feletti óriáscégeket, ami a demokrácia és a jogállam, valamint a környezet- és fogyasztóvédelem aláásásával fenyeget. Az egyezmények lehetővé tennék, hogy vállalatok bepereljék az állampolgáraik egészségét vagy a környezetet védő kormányokat, ha az általuk meghozott jogszabályok vagy intézkedések csökkentik a cégek nyereségét.

A Stop TTIP kezdeményezés rekordidő alatt több mint egymillió aláírást gyűjtött.[2] Ez különösen bosszantó lehet az Európai Bizottság számára, hiszen többször is megpróbálták megakadályozni, hogy az EU polgárai beleszólhassanak abba, hogy e kereskedelmi egyezmények tárgyalása miként folyjon, illetve milyen végeredményt tartanának szükségesnek. A Bizottság új elnökének figyelembe kell vennie az egyre erősödő tiltakozást és azonnal le kell állítania a két egyezmény tárgyalását és hatályba léptetését! – emelte ki Újszász Györgyi, a Védegylet programfelelőse és a Stop TTIP kezdeményezés hazai képviselője.

Július közepén a Stop TTIP koalíció beadta egy olyan európai polgári kezdeményezés regisztrációjának kérelmét, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság állítsa le az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalásait és ne zárja le az EU-Kanada kereskedelmi egyezményt. Az EU-s szabályok szerint, ha egy európai polgári kezdeményezés több mint egymillió aláírást összegyűjt, az kötelezi az Európai Bizottságot, hogy újraértékeljen bizonyos szakpolitikai döntéseket és meghallgatást tartson az Európai Parlamentben. Szeptember elején ugyanakkor az Európai Bizottság megtagadta a Stop TTIP európai polgári kezdeményezés bejegyzését, azt állítva, hogy erre az ügyre nem alkalmazhatóak az európai polgári kezdeményezésre vonatkozó szabályok. A Stop TTIP koalíció ezek után egy önszerveződő európai polgári kezdeményezést indított, valamint az Európai Bírósághoz fordult, kifogásolva a Bizottság döntését.

Az Európai Bizottság elkeseredetten próbálja elnyomni a polgárok bevonását, és megpróbálja megakadályozni, hogy érdemi vita alakuljon ki ezekről a kereskedelmi egyezményekről. Ez számunkra elfogadhatatlan. A TTIP és a CETA fenyegeti a demokráciát, a munkavállalói jogokat, a környezetvédelmi normákat és az alapvető közszolgáltatásokat.[3] Több mint egymillióan már nemet mondtak a TTIP-re és a CETA-ra – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programfelelőse.

A Stop TTIP koalíció tagjai bejelentették, hogy a következő hónapokban fokozni fogják a tiltakozást. Az aláírásgyűjtés folytatódik, amelyhez kreatív akciók és felvonulások társulnak majd. Ezek közül az első december 9-én Brüsszelben lesz, az Európai Bizottság elnöke, Jeanne-Claude Juncker 60. születésnapja alkalmából. Az akció keretében a Stop TTIP kampány kezdeményezői egy különleges születésnapi ajándékot nyújtanak át Junckernek: egy óriás képeslapot, amelyet egymillió európai polgár írt alá.

Jegyzetek: [1] TTIP: Transz-atlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (Trans-atlantic Trade and Investment Partnership) – az EU és az Egyesült Államok között készülő szabadkereskedelmi egyezmény
CETA: Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény – az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény

[2] http://www.stop-ttip.org/alairas

[3] További információ a TTIP és a CETA veszélyeiről: http://www.mtvsz.hu/trojai

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.