Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ibuprofen a salátában…

Posted by Suggestor - 2014. december 7. vasárnap

A Környezeti és Humán Egészség Európai Központjának projektje kimutatta:

“A hatalmas mennyiségű gyógyszer, amit használunk, végül a környezetben köt ki, és egyelőre  nagyon keveset tudunk  a hatásukról – a növényvilágra és az állatvilágra egyaránt.”

A University of Exeter és a Plymouth University vezette kutatás egy sor nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszer hatását vizsgálta. Eközben felfedezték, hogy több élelmiszernövényt érintenek e gyógyszerek hatásai, méghozzá a környezetben tapasztalható, igen alacsony koncentrációban is.

A salátával és a retekkel kísérletezve, tesztelték a hatást néhány, gyakran felírt gyógyszerre, például a diclofenacra és az ibuprofenre is. Ezeket a gyógyszereket használják a leggyakrabban, a legszélesebb körben – 30 milliónál is többet írnak fel belőlük a világon naponta.

Azért éppen ezeket a vegyületeket tesztelték, mert a szennyvízkezelő rendszerek nem képesek eltávolítani őket, így a talajba kerülnek, akár úgy, hogy a szennyvíziszappal trágyázzák a földeket, akár úgy, hogy a tisztított vízzel öntöznek.

A kutatás kiterjedt a kísérleti növények növekedésére, méretére, víztartalmára, és arra, milyen hatékonyan fotoszintetizálnak.

Minden egyes gyógyszerről kimutatták, hogy ezek a rokonvegyületek egészen specifikus módon hatnak a növényekre. Például a fenamic sav a retek gyökerének a növekedésére hatott, míg az ibuprofen a saláta gyökérképződésére.

“A népesség elöregedésével és a generikus gyógyszerek (a szabadalmi oltalom alatt már nem álló gyógyszerek) rendelkezésre állásával drámaian megnőtt és megnő a gyógyszerhasználat. Ezért fontos, hogy lépéseket tegyünk a környezetszennyezés korlátozására. Ez a kutatás nem terjedt ki az emberi egészségre gyakorolt hatásra, itt megfelelő tesztelésre van szükség” – mondta Dr. Clare Redshaw.

Annál is inkább, mert a növényi növekedésre gyakorolt hatásról keveset tudunk. Ez a kutatás ebben hozott előrelépést: milyen alacsony koncentrációban képesek befolyásolni fontos élelemnövényeink növekedését a nem-szteroid gyulladásgátlók, a tolfenamic sav, a meclofenamic sav, a mefenamic sav, a diclofenac, a naproxen és az ibuprofen.

Forrás: http://www.exeter.ac.uk/news/featurednews/title_425231_en.html

Reklámok

2 hozzászólás to “Ibuprofen a salátában…”

  1. Sándor said

    Ez aggasztóan hangzik. Vajon hány más, hasonlóan beépülő gyógyszer és nem gyógyszer van még?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s