Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az elektromos angolna előbb ‘feltalálta’ a bénító fegyvert, mint az ember

Posted by Suggestor - 2014. december 8. hétfő

Dél-Amerika veszélyes ragadozója, az elektromos angolna távolról is képes ütést mérni áldozatára, amitől a rejtőzködő áldozat önkéntelen rángatózásba kezd, ezzel elárulja rejtekhelyét.

“Szemmel láthatólag, az angolna előbb feltalálta a Tasert (nagy feszültségű, bénító fegyver), mint az ember” – mondja a biológus Kenneth Catania a Vanderbilt Egyetem munkatársa.

Amikor  az elektromos angolna vadászik, szabályos időközönként két milliszekundumos szünetet közbeiktatva, két nagy feszültségű töltést süt ki, amellyel a közelben rejtőző áldozatot önkéntelen rángatózásra készteti. Az angolna nagyon érzékeny a víz mozgására, észreveszi a rángatózás keltette mozgást, és fölfedezi a zsákmány rejtekhelyét.

Ezután egy hosszabb, nagy feszültségű csapás következik, amellyel teljesen megbénítja áldozatát, így könnyen elkapja.

“Több száz voltot képesek előállítani az elektromos angolnák – ami magában is hihetetlen. De hogy ezt a képességet egy másik állat idegrendszerének elérésére, izmainak megbénítására használja, az igazán nagy trükk” – mondja Catania.

Az elektromos angolnáknak kígyószerű testük van, 1,8 – 2,5 méterre megnőnek, az Amazonas és az Orinoco folyóban élnek. Sajátos elektromos szervük van: az elektrocita-sejtek, amelyek biológiai akkumulátorként szolgálnak. Ezzel még 600 voltos ütést is tudnak mérni a kiszemelt áldozatra – vagy egy vakmerő ragadozóra.

“Bár arról nem tudni, hogy embert öltek volna valaha, megbénítani képesek egy embert is, egy lovat is az elektromos ütésükkel.”

De egy harmadik féle módon is használják elektromos töltésüket: időközönként alacsony feszültségű impulzusokat adnak ki, amelyet – mint a radart – használva navigálnak a sötét, zavaros vizekben.

Forrás:  http://www.reuters.com/article/2014/12/04/us-science-eels-idUSKCN0JI27W20141204

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s