Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A konzervdoboz bevonata és a műanyag palack is növelheti a vérnyomást

Posted by Suggestor - 2014. december 9. kedd

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetségének folyóirata, a Hypertension felhívja a figyelmet, hogy egy új kutatás szerint a biszfenol-A (BPA) megemelheti a vérnyomást.

Előző kutatások már kimutatták, hogy a BPA kioldódhat a konzervdoboz belső bevonatából és a műanyag palackból, tárolóedényből az ételbe-italba.

“Ha megiszik két üdítőt, az 5 higanymilliméter szisztolés vérnyomás-emelkedést okoz, ami már klinikailag jelentős probléma, különösen szívbeteg vagy magas vérnyomásos páciensnél” – magyarázza Yun-Chul Hong a dél-koreai Szöul-i Egyetem környezet-egészségügyi központjának igazgatója, a megelőző orvostudományi tanszék vezetője. “20 higanymilliméter vérnyomás emelkedés megduplázza a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának kockázatát.”

A kísérletben 60 felnőtt, nagyrészt nők vettek részt, valamennyien 60 év felettiek, szöuliak.

Három ízben jártak a kísérleti személyek a kísérlet helyszínén, ahol véletlen kiválasztás alapján vagy üvegpalackból vagy műanyag palackból ittak szójatejet. Két órával később vizeletmintát gyűjtöttek tőlük, megmérték a BPA koncentrációt, megmérték a vérnyomásukat és a szívfrekvenciájuk variabilitását (a szívverés ritmusának változékonysága a szív és az érrendszer alkalmazkodóképességét mutatja).

A vizeletmintában 1600 százalékra is megemelkedett a BPA-koncentráció a műanyag palackból ivás után – összehasonlítva a szójatejet üvegpalackból fogyasztással. (Azért választották a kutatók a szójatejet, mert nincsen semmi olyan ismert összetevője, amely megemelhetné a vérnyomást.)

Fontos információt ad közre a kutatás: a döntéshozóknak, az orvosoknak, a nagyközönségnek a BPA-hoz kapcsolódó egészség-kockázatról.

“Azt tanácsolom a fogyasztóknak, friss élelmiszert egyenek vagy üvegpalackban, üvegedényben tárolt ételt-italt, ne konzervet. Szerencsére, a gyártók is igyekeznek egészséges alternatívát keresni a konzervdobozok belső borítására.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-12/aha-clw120314.php

Egy hozzászólás to “A konzervdoboz bevonata és a műanyag palack is növelheti a vérnyomást”

  1. uniohid said

    “Azt tanácsolom a fogyasztóknak, friss élelmiszert egyenek vagy üvegpalackban, üvegedényben tárolt ételt-italt, ne konzervet.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.