Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A nemzeti parki földek védelmében

Posted by Suggestor - 2014. december 11. csütörtök

Sajtóközlemény  – Kiadja: a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a WWF Magyarország

Száznál több szervezet lép fel a nemzeti parki földek védelmében

Budapest, 2014.12.10. – Ma tárgyalja a kormány a védett területek vagyonkezelésének ügyét. Százhat civil szervezet csatlakozott az országos természetvédelmi szervezetek kezdeményezéséhez, hogy a kormány kedvező döntését kérve megelőzzék a természetvédelem helyzetének további gyengülését.

A hazai természetvédelem már korántsem áll erős lábakon. Az egykori Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnak már csak a maradéka létezik a kormányzaton belül, és további átszervezések jöhetnek szóba, amelyek a természetvédelmi intézményrendszer gyengülésén keresztül hazánk környezeti állapotának romlásához vezethetnek.
A védett területek vagyonkezelésének elvétele a nemzeti park igazgatóságoktól egyike lehet ezen kedvezőtlen döntéseknek.

A három legnagyobb hazai természetvédelmi szervezet ezért november 20-án levelet  intézett a kormányhoz, azon kormányzati döntési folyamat kapcsán, amely során 50 ezer hektár védett terület vagyonkezelése a nemzeti park igazgatóságoktól a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) kerülhet. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország nyomatékosította levelében, hogy semmilyen garanciát nem lát arra, hogy az NFA képes lesz a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken a védettséghez kötődő feladatok ellátására, hiszen az NFA nincs birtokában sem a természeti értékek védelméhez szükséges információknak, sem a szakértőknek. Álláspontjuk szerint a döntés a természeti állapot romlását fogja eredményezni. Az érintett területek kérdéses sorsa mellett a szakértők attól is tartanak, hogy a nemzeti parkok jelentős bérleti díjtól esnek majd el, ami a költségvetésüket is felboríthatja, így a természetvédelmi infrastruktúra lábai tovább gyengülnek.

A természetvédők leveléhez az elmúlt héten 106, – többségében környezetvédelmi – civil szervezet csatlakozott, de kezdeményezésüket többek között a Professzorok Batthyány Köre, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság, illetve több helyi gazdaszervezet, és biokultúra egyesület is támogatja.

A civilek továbbra is kérik a kormányt, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a természetvédelmi intézményrendszer hosszú távon megerősödhessen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: