Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A propolisz elősegíti a szőr és haj növekedését

Posted by Suggestor - 2014. december 11. csütörtök

Nagy csapás a haj elvesztése, nőknek-férfiaknak egyaránt. Japán tudósok most arról számolnak be az Amerikai Kémiai Társaság folyóiratában, hogy a propolisz – ez a kaptárjavító, kaptárfertőtlenítő anyag új terápia hatóanyaga lehet: előmozdította a szőrnövekedést egérkísérletben.

Ken Kobayashi és munkatársai hangsúlyozzák, hogy a propolisszal, ami egy ragacsos anyag, nemcsak fizikailag tudják a méhek  javítani a kaptárat, de a gombákat és a baktériumokat is el tudják pusztítani vele. Az emberek időtlen idők óta használják a propoliszt gyulladások kezelésére, sebgyógyításra, tumorok kezelésére.

Nemrégiben egy kutatás kimutatta, hogy ez az anyag képes előmozdítani egyes olyan sejtek szaporodását, amelyek a szőr/haj növekedését okozzák, de eddig még senki nem tesztelte, vajon eredményezi-e az elvesztett haj kinövését…

A kutatók propoliszos kezeléssel újra kinövesztették a szőrt a kopaszra borotvált egéren, mégpedig sokkal gyorsabban, mint ahogy azoknak a bundája kinőtt, amelyek nem kaptak propoliszos kezelést. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a propolisz hatására megszaporodnak azok a speciális sejtek, amelyek a szőrnövekedés folyamatában részt vesznek.

A hajvesztés, a kopaszodás gyakran gyulladás következményeként jön létre, és a propolisz a gyulladáson is segít. Ezért remélik a kutatók, hogy a szer a kopaszodás kezelésére is alkalmas lesz. A következő tesztelésre emberi hajhagymákon kerül sor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-12/acs-hhs121014.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A propolisz elősegíti a szőr és haj növekedését”

  1. uniohid said

    “Ezért remélik a kutatók…” – Így : ).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s