Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az energiahatékonyság ára könnyen lehet asztma

Posted by Suggestor - 2014. december 12. péntek

A University of Exeter orvoskutatói kimutatták, hogy a hőszigetelt lakások – a fűtés és a szellőzés elégtelensége miatt egyre több embernél okozhatnak asztmát.

A kutatócsoport 700, cornwalli ingatlanról gyűjtöttek adatokat, és megállapították, hogy az energiahatékony házakban élőknél nagyobb az asztma kockázata. Ha a penész is megjelenik, a kockázat megduplázódik.

Első ízben tudták a kutatók az építmény kezelésének részletes adatait és a benne lakók magatartását és egészségi állapotát egymáshoz illeszteni, értékelni, mi az, ami hozzájárul az asztma kialakulásához.

Az Egyesült Királyság élen jár az asztma gyakoriságát illetőleg – most feltárták a kutatók ennek a betegségnek nem csekély jelentőségű gazdasági és társadalmi hátterét is. A kormányzat 30 millió fontot adott a héten az energiahatékonyság javítására. Ez a kutatás most megvilágítja, hogyan járulhat hozzá ez az összeg a lakásokban élők egészségének veszélyeztetéséhez.

Az energiahatékony szociális lakásokban élő felnőtteknek megnövekszik az asztma-kockázatuk. A hatékonyság mérése segít az energiafelhasználás csökkentésében, tipikusan oly módon, hogy elejét veszi a hőveszteségnek a tökéletesebb szigeteléssel. De az emberek egy része, főleg a szegényebbek, nem fűtik eléggé az épületet – és nem szellőztetnek megfelelőképpen – ahhoz, hogy megelőzzék a fal nedvesedését, a penész megjelenését. Ezek a tényezők közismerten, hozzájárulnak az asztma kifejlődéséhez” – magyarázza Richard Sharpe, az egyik kutató.

Mindamellett, a penész jelenléte nem tudja teljesen megmagyarázni a jelenséget, valószínűleg, a rosszul szellőztetett házakban az emberek egyéb biológiai, kémiai, fizikai szennyezőanyagoknak is ki vannak téve: például poratkának, baktériumoknak – a lakások nagy nedvességtartalma következtében.

A lakók magatartása egymástól nagyon eltérő bizonyos vonatkozásokban: némelyek a lakásban szárítják a kimosott ruhát, vagy kevéssé hatékony fűtési rendszert üzemeltetnek. Ez a magatartás megnöveli az ingatlan nedvességét, tovább fokozza a problémát  a nyílások, repedések tömítése.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-12/uoe-eeh121114.php

Egy hozzászólás to “Az energiahatékonyság ára könnyen lehet asztma”

  1. uniohid said

    “…az energiahatékony házakban élőknél nagyobb az asztma kockázata. Ha a penész is megjelenik, a kockázat megduplázódik.”
    “…valószínűleg, a rosszul szellőztetett házakban az emberek egyéb biológiai, kémiai, fizikai szennyezőanyagoknak is ki vannak téve: például poratkának, baktériumoknak – a lakások nagy nedvességtartalma következtében.”

    Bizony-bizony!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.