Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mentse el, hogy legyen helye az újnak

Posted by Suggestor - 2014. december 14. vasárnap

A Kalifornia Egyetem (Santa Cruz) pszichológusait a memória technikával való kapcsolata érdekelte: előző kutatásukban azt figyelték meg, hogy ha az információt számítógépen vagy filmen elmentik, később nehezebb rá visszaemlékezni. A kutatók feltételezték, hogy kell, hogy legyen valami pozitív oldala is ennek a jelenségnek, az elmentés miatti feledékenységnek.

“Az elmélet igen egyszerű: a mentés maga a ‘lerakás’ egy formája. Ha biztosítjuk, hogy bizonyos információhoz digitálisan bármikor hozzáférünk, felszabadítunk kognitív tartalékokat, mert nem kell fejben tartani az információt, és a helyében új információra tudunk fókuszálni. Az embereknek lényegesen jobban megy a tanulás és az új információ megjegyzése, ha az előző információt már elmentették” – mondja Benjamin Storm pszichológus.

“Úgy szoktuk számon tartani a felejtést, mint a memória hiányosságát, de a kutatásunkból arra lehet következtetni, hogy a felejtés a gondolkodásban és az emlékezésben  az alkalmazkodást támogatja” – magyarázza Storm.

Az első kísérletben 20 főiskolás számítógépen tanulmányozott két PDF – fájlt. Mind a kettő 10 főnévből álló listát tartalmazott. 20 másodpercük volt arra, hogy az A fájlon lévő listát tanulmányozzák, mielőtt be kellett csukniuk a fájlt. Ezután tesztelték őket, mennyire emlékeznek rá. A csoport felének azt mondták, mentse el előbb az A fájlt, utána tanulmányozza, a csoport másik felének csak annyit, hogy csukják be.

Ahogy a kutatók várták, a diákok több szóra emlékeztek a B fájlból, amikor elmentették az A fájlt, mintha egyszerűen becsukták.

A második kísérletet egy különálló csoporttal folytatták le, amelyben 48 hallgató volt – megerősítették az előző eredményeket.

“Ahogy a technika fejlődik, a számítógépek, okostelefonok mind könnyebbé teszik az információ elmentését, és ennek fontos következménye lesz a memóriánk funkcionálására nézve is. Azzal, hogy a számítógépet a memóriánk kiterjesztéseként kezeljük, megmenekülünk a felejtés kárától, miközben élvezzük az előnyeit.”

“Eszünkbe jut valami új ötlet, vagy problémát kell megoldani, gyakran szükségünk van arra, hogy kreatívan gondolkodjunk, és elfelejtsük az előző információt – így megtehetjük. A mentés segít bennünket abban, hogy csökkentsük a régi információhoz ‘ragadást’, és megkönnyíti az új elméletre gondolást, problémamegoldást” – mondja Storm.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-12/afps-soi120914.php

Egy hozzászólás to “Mentse el, hogy legyen helye az újnak”

  1. uniohid said

    : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.