Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egészségkárosító hatású a hidraulikus frakkolás

Posted by Suggestor - 2014. december 15. hétfő

Aggasztó egészségkárosító hatásokról számolnak be a Missouri Egyetem orvosai a hidraulikus frakkolás egy mérföldes körzetén belül élő embereknél.

A nem-hagyományos olaj- és gázfeltárás kémiai anyagokkal szennyezi a talajvizet és a levegőt (mind fúráskor, mind a feltárt nyersanyag felszínre juttatásakor), amelyeket magához a feltárási folyamathoz használnak. Az USA-ban több, mint 15 millió ember él e tevékenység egy mérföldes körzetében.

Susan Nagel, az egyetem szülész-nőgyógyász professzora munkatársaival az eddigi legnagyobb speciális szakirodalom-kutatást végezte a frakkolás egészségre gyakorolt hatásának témájában, és megállapította, hogy a kibocsátott vegyi anyagok károsak lehetnek, mind a felnőtt nők és férfiak, mind a gyermekek egészségére, ezért további tudományos vizsgálatokat javasol.

“Áttanulmányoztunk 150-nél is több tudományos írást, ami a nem-hagyományos olaj- és gázfeltáró műveleteknél használt vegyi anyagok hatásáról szól, és bizonyítékot találtunk arra nézve, hogy ártalmas lehet az emberi egészségre. Emellett, arra engednek következtetni ezek a korábbi tanulmányok, hogy a frakkoláskor kikerülő vegyi anyagok a szaporodószervek egészségét károsítják és fejlődési rendellenességet okoznak az emberben” – mondja Nagel.

A kutatók megállapították, hogy a nem-hagyományos olaj- és gázfeltáró műveletek közelében olyan kémiai anyagokat mértek a levegőben és a vízben, amelyek káros hatásúak emberben-állatban egyaránt.

Arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a hatások kapcsolatban vannak a terméketlenséggel, a vetéléssel, a magzat nem megfelelő fejlődésével, születési rendellenességekkel és a hímivarsejtek minőségének csökkenésével.

“Bár sokkal kevesebb tanulmány szól az emberre, mint az állatokra gyakorolt hatásokról, mindent egybe véve a tanulmányok azt mutatják, hogy az embereket károsítják ezek a vegyi anyagok. Erős a bizonyíték a hímivarsejtek csökkent minőségére, a nagyobb vetélés-számra és a születési rendellenességek megemelkedett kockázatára. Nagy szükség van folyamatos kutatásokra a nem-hagyományos olaj- és gázfeltárásra,  az alkalmazott vegyi anyagokra, és az emberek egészségi állapotára vonatkozóan.”

A tanulmány a Reviews on Environmental Health című szakfolyóiratban jelent meg.

Forrás: http://munews.missouri.edu/news-releases/2014/1205-chemicals-released-during-natural-gas-extraction-may-harm-human-reproduction-and-development/

2 hozzászólás to “Egészségkárosító hatású a hidraulikus frakkolás”

  1. gyuri said

    Nesze neked, óccsó olaj!

    • Sándor said

      Egyetértek. Azt hiszem a Független.hu-n olvastam egyszer a mondást, hogy: A természettel szemben nem győzhetünk, nem érhetünk el döntetlent és nem hagyhatjuk abba a játékot. De azért csak próbálkozzunk, hátha okosabbak tudunk lenni. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.