Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogyan lehetne csökkenteni a levegőszennyezést?

Posted by Suggestor - 2014. december 16. kedd

Ha megújuló energiából – vagy legalábbis  gázból – nyert elektromos energiával üzemeltetnénk a járműveket, 70 százalékkal kevesebben halnának meg légszennyezés következtében – erre az eredményre jutottak a University of Minnesota környezetmérnökei.

Ellenben, ha olyan villanyárammal hajtanák meg a járműveket, amelyet szénerőműben állítanak elő, vagy kukoricából készült etanollal helyettesítik a benzint, a légszennyezettségből eredő halálozás 80 százalékkal vagy még többel is nőne.

“Eredményeink demonstrálják a tiszta eredetű – földgáz vagy megújuló energia alapú – elektromos energia fontosságát, amivel jelentősen csökkenteni lehet a közlekedés egészségre gyakorolt negatív hatását” – mondja Chris Tessum, az egyik szerző.

A két legnagyobb – legfontosabb – levegőt szennyező anyag a PM (particulate matter, magyarul: lebegő por) és az ózon, ezeknek a változását nézték meg különböző energiafelhasználási változatokban. (A légszennyezés a legnagyobb környezeti ártalom: 100 000 embert öl meg évente egyedül az Egyesült Államokban, szívrohammal, sztrókkal vagy légzőszervi betegségekkel.)

A kutatók megnézték a bioüzemanyagokat, a dízelt, a cseppfolyósított földgázt és az elektromosságot, ez utóbbit hagyományos, illetve  megújuló forrásból. Az elemzést kiterjesztették a teljes előállítási és felhasználási ciklusra: például az etanol esetében arra a légszennyezésre, amit a farmon a traktor bocsát ki, a talajból eredő műtrágya-szennyezésre, a fermentáláshoz és a desztilláláshoz felhasznált energiaellátó rendszerre.

“Kutatásunk felhívja a figyelmet az energiatermelés és felhasználás teljes életciklusára. Nem csak azt kell számba venni, amit a kipufogócső kiereget. Nagyon alábecsüljük a közlekedés levegőt szennyező hatását, ha nem vesszük tekintetbe az üzemanyag- vagy energia előállításának emisszióját” – magyarázza Jason Hill, társszerző.

Míg az eddigi kutatások javarészt az üvegházgáz-kibocsátásra fókuszáltak, ez a kutatás az emberi egészség szempontjából vette szemügyre a légszennyezést, értékes információt nyújtva azzal, hogy az egyes közlekedési megoldások mennyire javíthatják vagy éppen ronthatják az egészségre való esélyeket.

Forrás: http://discover.umn.edu/news/environment/switching-vehicles-powered-electricity-renewables-could-save-lives

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.