Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az első gyermeküket váró apákban is bekövetkeznek hormonális változások

Posted by Suggestor - 2014. december 18. csütörtök

A kutatók a lehető legkiterjedtebb vizsgálatot végezték az első gyermeküket váró pároknál. A kismamáknál kimutatták, hogy a nyálukban megnövekedett a tesztoszteron, a kortizol, az ösztradiol és a progeszteron szint, míg a ‘kispapáknál’ jelentősen csökkent a tesztoszteron és az ösztradiol szint, a kortizol és a progeszteron szintben nem volt kimutatható változás.

Az eredmény várható volt a kismamáknál, de a férfiaknál nem: arra lehet következtetni, hogy a bekövetkező apaság a férfiak hormon szintjét is megváltoztatja. Azt már a további kutatások fogják kideríteni, hogy a jövendőbeli apák prenatális (szülés előtti) hormonális változásai összefüggésben állnak-e a szülés utáni magatartásukkal.

“Korábbi kutatások már rámutattak arra, hogy a férfiak hormonális változáson mennek át, amikor apává lesznek. Eredményeinkből az derül ki, hogy ezek a változások még annál is korábban elkezdődnek, korábban megkezdődik az apává való átmenet. Még nem tudjuk pontosan, miért is változik meg a férfiak hormonszintje. Ezek a változások utalhatnak a pszichológiai változásokra, arra, amit a férfiak az apává válásra való felkészülés során megtapasztalnak, az intim kapcsolatukban beálló változásra vagy tükrözheti akár azt a fizikai változást is, amit a férjek várandós feleségük mellett megtapasztalnak” – mondja Dr. Robin Edelstein, az American Journal of Human Biology folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-12/w-eed121514.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Az első gyermeküket váró apákban is bekövetkeznek hormonális változások”

  1. Sándor said

    Ez nagyon tetszik. Én magam is átmentem ilyen változásokon és a legtöbb barátomnál és ismerősömnél is megfigyeltem ezt. Bár én azt hiszem, hogy ez egyszerűen csak egy automatikus megfelelési kényszer a társadalmi elvárásoknak és előítéleteknek. Persze lehet, hogy többről van szó, kíváncsi lennék arra, hogy például törzsi népcsoportoknál, a “civilizációtól” távol megfigyelhető-e hasonló.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s