Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ki tud tovább féllábon állni? annak biztosan jók az agyi erei

Posted by Suggestor - 2014. december 19. péntek

Aki egészségesnek mondott emberként legalább 20 másodpercig, maximum 1 percig meg tud állni féllábon, annak nagy valószínűséggel jól működnek az agyi kiserei – mondják japán kutatók.

Aki küszködik az egyensúlyozással, annak megnövekedett kockázattal kell számolnia az agyi kiserek károsodását illetően, és csökkent kognitív funkcióval, még ha máskülönben egészséges ember is, akinek nincsenek klinikai tünetei.

“Kutatásunk azt mutatja, hogy az egy lábon egyensúlyozás kitűnő próbája az agyműködésnek” – mondja Yasuharu Tabara professzor (Kiotói Egyetem, Orvosi kar). “Azokra az egyénekre, akiknek rossz az egyensúlyuk egy lábon, oda kell figyelni, mert emelkedett a kockázatuk az agyi megbetegedésekre és  az emlékezési-tanulási hanyatlásra.”

A kutatásba 841 nő és 546 férfit vontak be, átlagéletkoruk 67 év volt. Nyitott szemmel, egy lábukat felemelve próbáltak megállni, maximum 60 másodpercen át. Az agyi kiserek állapotát mágneses rezonanciás felvétellel állapították meg.

Ha a kísérleti személy nem volt képes 20 másodpercnél tovább egyensúlyozni, bajok voltak az agyi kiserekkel, például kisméretű, tünetmentes infarktus (lakunáris infarktus) érte őket vagy  mikrovérzés fordult elő.

Már akinek egy ilyen – lakunáris – infarktusa volt, azok 16 százalékának nehézséget okozott az egyensúlyozás. Azoknak pedig, akiknek több volt, mint kettő, több mint harmada (34,5%) küszködött az egyensúlyozással. De hasonló volt az arány a mikrovérzéses esetekben is.

Az agyi megbetegedések az idősekre, magas vérnyomásosakra és a megvastagodott  artériájúakra jellemzőbbek inkább. De azok az emberek is veszélyeztetettek, akiknek több mikrovérzésük és lakunáris infarktusuk volt, jellemzően csak rövidebb ideig képesek megállni féllábon, és  alacsonyabb kognitív teljesítményt tudnak nyújtani. Rájuk oda kell figyelni, mondja a professzor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-12/aha-atb121514.php

Egy hozzászólás to “Ki tud tovább féllábon állni? annak biztosan jók az agyi erei”

  1. uniohid said

    “Rájuk oda kell figyelni…” : (

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.