Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mikroszkopikus méretű műanyag az óceánban: a biológusok tanulmányozzák a hatást

Posted by Suggestor - 2014. december 20. szombat

A nagyobb műanyag darabok, ha bekapja egy madár vagy egy hal, elzárhatják az emésztőcsatornájukat, éhhalálra kényszeríthetik őket. Ezért voltak kíváncsiak a Helmholtz Centre for Polar and Marine Research biológusai arra, hogy az egészen apró műanyag darabkák hasonló hatással vannak-e a kisebb állatokra.

“Eddig kevés számú kutatás foglalkozott a mikroszkopikus méretű műanyagoknak az élőlényekre gyakorolt hatásával, ezért aztán nagy a bizonytalanság” – mondja Dr. Lars Gutow.

A kutatók kiválasztottak egy ászkarákfélét (Idotea emarginata), modellállatnak, és kísérletileg etették mesterségesen előállított táplálékkal: algával, amihez műanyag részecskéket adtak, 3 különböző fajta műanyagot, eltérő koncentrációban. (Polisztirolt, 10 mikrométer átmérőjűt, polietilén és poliakril darabkákat, ugyanakkorát.)

Majd fénymikroszkóp és elektron mikroszkóp alatt tanulmányozták a különféle anyagok sorsát. Nyomon követték plasztikdarabkákat az ászkarák belsejében, és meghatározták a részecskék koncentrációját az emésztőrendszer különböző részeiben. Kimutatták, hogy az ászkarák ürülékében a műanyag koncentrációja ugyanakkora volt, mint mesterséges táplálékában. Kimutattak műanyag részecskéket az állat gyomrában és a bélcsatornájában, de nem találtak egyetlen darabot sem az emésztőmirigyében.

“Az ászkarák megette és kiürítette a mesterséges táplálékot anélkül, hogy a műanyag felszívódott vagy felszaporodott volna” – összegezte Gutow a kísérlet eredményét.

A mikroszkopikus műanyag darabkák a vizsgált méretben nem jelentenek közvetlen kockázatot az ászkarákokra – és valószínűleg a többi rákfélére sem.

“Ennél az ászkaráknál (Idotea emarginata) a mikro-műanyag nem jutott be az emésztőmirigybe, ami a rákfélék fő emésztőszerve.” Nem mutattak ki hosszú távú hatást hat hét után sem, a rákok túlélési aránya és növekedése sem különbözött akár műanyaggal kevert, akár műanyag nélküli táplálékot kaptak.

De egy korábbi vizsgálat, amit a központ biológus professzora, Dr. Angela Köhler végzett, azt mutatta, hogy a kagylók gyulladással reagáltak, ha nagy koncentrációban vettek föl mikro-műanyagot – kísérletileg. Ebből világosan kitűnik, hogy különböző állatfajok különféleképpen reagálnak a mikroszkopikus méretű műanyagra.

“A kagyló a víz megszűrésével jut a táplálékához, az ászkarákok feltehetően gyakrabban vesznek fel emészthetetlen részecskéket a táplálékukkal természetes élőhelyükön, lehetséges, hogy megfelelően alkalmazkodtak ehhez” – magyarázza Gutow.

A kutatók nem csak a táplálkozás mikéntje iránt érdeklődnek: “a különféle organizmusok életmódja, élőhelye, eltérő fiziológiája és felépítése befolyásolja a mikroméretű műanyag felvételét és hasznosulását, ebből akarunk felépíteni egy kockázati mátrixot” – magyarázza Gutow. “Emellett, szükséges lesz tanulmányozni a műanyagok esetleges toxikus hatását is és a biokémiai hatásokat is.”

Forrás: http://www.awi.de/en/news/press_releases/detail/item/microplastics_in_the_sea_biologists_investigate_effects_on_marine_animals/?tx_list_pi1%5Bmode%5D=6&cHash=20ea67df6199b5962fecee840fea4d64

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.