Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az ölelés mindent tud: megvéd stressztől, fertőzéstől

Posted by Suggestor - 2014. december 23. kedd

A Carnegie Mellon Egyetem pszichológia professzora vezette kutatás arra hívja fel a figyelmünket, hogy az ölelés –  a támogatásnak egy gyakran alkalmazott formája -, kísérleteikben megóvta a stressz alatt álló embereket a megbetegedéstől.

A Psychological Science című folyóiratban közre adott tanulmányban a társaiktól nagyobb támogatást és gyakoribb ölelést kapott emberek vagy meg sem kapták a fertőzést vagy csak sokkal enyhébb formában.

Sheldon Cohen professzor és csapata azért választotta éppen az ölelést, mert az tipikusan a támogatásnak egy meghittebb formája, a közeli kapcsolat jele.

“Tudjuk, hogy a másokkal konfliktusban álló embereket könnyen legyőzi a náthavírus. Azt is tudjuk, hogy azok az emberek, akik érzik a társaik támogatását, legalábbis részben – védettek a stressz pszichikai hatásaival, a depresszióval és a szorongással szemben. Most azt teszteltük, hogy vajon a támogatottság érzése hatásos-e a stressz kiváltotta fertőzéshajlammal szemben, és vajon az ölelés kiváltja-e a támogatottság érzését, és egymagában képes-e kivédeni a megfertőződést” – magyarázza Cohen.

404 egészséges felnőttet vontak be a kutatásba. Elsőre tesztelték őket, mennyire érzik támogatottnak magukat, milyen gyakoriak a személyes konfliktusok a családban, és meg szokták-e ölelni őket. (A tesztelés telefoninterjúval történt, 14 egymást követő estén.) Majd a résztvevőket szándékosan közönséges náthavírusnak tették ki, karanténba helyezték őket, és figyelték a betegség jeleit.

Az eredmény: azoknál, akik érezték a támogatottságot, csökkent a konfliktus miatti fertőzés veszélye. Az ölelések a családi védőhatás egyharmadáért voltak felelősek. A megfertőződött személyek között az érzékelt támogatás, a gyakori ölelés kevésbé komoly tüneteket okozott – akár észleltek, akár nem észleltek konfliktust.

“Ez arra enged következtetni, hogy egy bizalmas társ ölelése hatékony támogatást jelent, és az ölelés gyakoriságának fokozása hatékonyan csökkentheti a stressz romboló hatását. Az ölelés szemmel látható védő hatása vagy magának a fizikai kontaktusnak tulajdonítható vagy az ölelésnek, mint a támogatás és a meghittség viselkedésbeli megnyilvánulásának.”

“Akár így van, akár úgy, aki gyakran kap ölelést, az valamiképp védettebb a fertőzés ellen” – fűzi hozzá Cohen.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-12/cmu-hhp121714.php

Egy hozzászólás a “Az ölelés mindent tud: megvéd stressztől, fertőzéstől”

  1. uniohid said

    “…bizalmas társ ölelése hatékony támogatást jelent…” : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: