Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Anyagiassá tesszük a gyereket, ha tárgyakkal jutalmazzuk és büntetjük

Posted by Suggestor - 2014. december 24. szerda

Azok a gyerekek, akik sok tárgyi jutalmat kapnak a szüleiktől, nagy valószínűséggel az életben továbbra is anyagi javakkal jutalmazzák majd magukat, akkor is, amikor felnőnek.

A szülők, persze, igyekeznek az összes kívánságot teljesíteni, és az ajándékvárással befolyásolni a gyerek viselkedését. De az a szülő, aki az anyagi javakat is a szülői fegyvertára részének tekinti, a gyermekét felnőttként nehézségek elé állítja.

“Kutatásunkból arra lehet következtetni, hogy az a gyermek, aki sok anyagi jutalmat kapott a szüleitől, továbbra is anyagi javakkal fogja magát jutalmazni, amikor felnő, és ez problematikussá válik” – mondja Marsha Richins marketing professzor (University of Missouri). Kutatásunk rávilágít, hogy érdemes a gyermekkori körülményeket és a szülői gyakorlatot is megvizsgálni, ha meg akarjuk érteni a felnőtt fogyasztói magatartást.”

Richins úgy látja, hogy az alábbi szülői stratégiák vezetnek az anyagiassághoz:

Ha a gyereket ajándékkal jutalmazzuk, például a jó bizonyítványért.

Ha a szeretetünket ajándékkal mutatjuk ki.

Ha büntetésképpen elvesszük a gyerektől a kedvenc játékát vagy videojátékát.

Ha a gyerek így nő fel, azt hiszi, hogy az élet sikerességét a megszerzett anyagi javak száma és minősége alapján lehet értékelni, és ha megszerez bizonyos tárgyakat, attól sokkal vonzóbbá válik.

Korábbi kutatások arra mutattak, hogy azoknak a felnőtteknek, akik magukat vagy másokat az anyagi javaik alapján ítélnek meg, sokkal nagyobb a kockázatuk a problémás házasságra, játékszenvedélyre, eladósodásra. Az anyagiasság hozzájárul a természeti környezet pusztulásához is, a túlzott fogyasztással és a pazarlással.

Azok a felnőttek, akik anyagi jutalmakat kaptak és anyagi büntetéseket gyermekként, nagyobb valószínűséggel fogják csodálni a költséges javakkal rendelkező embereket.

“Az addig rendben van, hogy akarunk a gyerekünknek vásárolni dolgokat, de ne feledjük el arra biztatni őket, hogy tekintsenek hálával  az emberekre és érezzenek hálát minden dologért az életükben. Minden egyes alkalommal, amikor a gyerek háláját fejezi ki, tudatosabbá válik benne, milyen szerencsés. Ez irányítja majd őt a nagylelkűség felé, a kevésbé anyagelvűség felé. Ha az idejüket a gyermekeikkel töltik, és melegség és hála tölti be a lelküket, az segít csökkenteni az anyagiasságot.”

A vizsgálatban több, mint 700 felnőtt vett részt. Megkérték őket a kutatók, számoljanak be gyermekkori körülményeikről, a szüleikhez fűződő kapcsolatukról, és a jutalmakról és büntetésekről, amelyekben részük volt.

A kutatás, melynek címe: Anyagias szülők: Hogyan erősíti az anyagiasságot az anyagi javak használata a következő generáció nevelésében?, a Journal of Consumer Research című folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-12/uom-cpt121614.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: