Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az erőszakos partnerrel való kapcsolat megváltoztatja a nők kortizol szintjét

Posted by Suggestor - 2014. december 28. vasárnap

A kutatók már régóta gyanítják, hogy a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely szabályozó rendszert, ami kortizol termeléssel válaszol a stresszre, negatívan befolyásolja az erőszak.

Az Oregon Egyetem kutatóinak tanulmányából (Psychoneuroendocrinology) kitűnik, hogy a nőknél a HPA (hipotalamusz-hipofízis-mellékvese) tengely normál napi működéseként termelődő kortizol mennyiség megváltozik a stresszre, az erőszakra adott válaszként.

Az egyetem kutatói 122 párnak vizsgálták a nyálmintáját, négy napon keresztül: felébredéskor, 30 perccel később, majd késő déltájban és elalvás előtt.

Normálisan a kortizolszint felkeléskor magas, röviddel utána magasan tetőz, utána gyors ütemben csökken, ezzel hasonlították össze az erőszak áldozatainak kortizolszintjét. Az erőszakos partnerrel rendelkező nőknél megszakadt a normális napi kortizolszint-ingadozás, lassabban csökkent délután és magasabb maradt a normálisnál a nap folyamán később is.

“A jelenlegi kutatások csak a nők HPA tengelyének aktivitására fókuszáltak” – mondja Hyoun K. Kim. “Valóban, azt tapasztaltuk, hogy az áldozattá vált nők – de nem a férfiak! – napi kortizol szintjét több indikátor is eltérőnek mutatja. Az erőszak sokkal rombolóbb a nők számára, mint a férfiak számára, és valóban, kutatásunk  a HPA-tengely aktivitásában beállt változást mutatja.”

A férfiakat 1983-ban toborozták hosszú távú kutatás céljára, amikor még 9, 10 éves gyerekek voltak. Leginkább alacsony társadalmi-gazdasági státusú  szülőktől származó, az átlagosnál nagyobb fiatalkorú bűnözésnek kitett környezetben élő családokból. Párkapcsolataikat, amikor eljött az ideje, bevonták a kutatásba (a fiatalemberek 17-18 éves korában).

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy valóban létezik ez az összefüggés az erőszak és a női kortizolszint között.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-12/uoo-osl122214.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: