Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Elmenekültek a madarak a fészkükről – egy nappal a tornádó előtt

Posted by Suggestor - 2014. december 29. hétfő

Amerikai kutatók geolokátorok segítségével kimutatták, hogy öt bennszülött amerikai madár – aranyszárnyú hernyófaló poszáta – elhagyta a fészkét egy nappal a 2014 áprilisi tornádó előtt, és elmenekült 700 kilométer távolságba, a Mexikói-öböl partjára.

A következő napon söpört végig a tornádó az Egyesült Államok déli és középső területein, romba döntve mindent. Az ökológusok azt gyanítják, hogy a madarak képesek megérezni – meghallani – az extrém időjárási események hangját alacsony frekvenciás hallásukkal.

Ezek a poszáták vándorlásukat napokkal korábban fejezték be, 5000 kilométerrel odébb, Kolumbiában láttak fészeképítéshez.

“Ezek nagyon pici madarak, mindössze 9 grammot nyomnak. Az a tény, hogy visszajöttek, geolokátorral a hátukon, óriási siker” – mondta Dr. Henry Streby (University of California, Berkeley).

20 aranyszárnyú poszátát láttak el a kutatók jeladóval 2013 májusában, a Cumberland-hegységben, Észak-kelet Tennessee-ben. Ezek a madarak ezen a területen fészkelnek és nevelik fiókáikat minden nyáron. Nyomkövetővel látták el őket, hogy tanulmányozzák szokásos vándorlásukat. Elvonultak telelni Kolumbiába, de tíz közülük visszatért 2014 áprilisában. A kutatócsoport éppen a terepen volt, amikor megkapták a tornádóra a figyelmeztetést.

“Elhagytuk a terepet, mielőtt a vihar igazán gonosszá vált volna” – mondja Dr. Streby. Miután elvonult a vihar, a team befogott 5 poszátát, levette róluk a geolokátort. Ezek az apró eszközök fél gramm súlyúak, és a fényt mérik. A napok hosszának és idejének mérése alapján a kutatók ki tudják számítani a költöző madarak közelítőleges helyzetét.

Mind az öt madáron menekülést mutatott az eszköz, egy, illetve két nappal a tornádó megérkezése előtt.

“A poszáták legkevesebb 1500 kilométernyi utat tettek meg, oda-vissza összesen.”

Délre menekültek a tornádó útvonala elől, utána egyenesen hazajöttek. Május 2-án már mind az öt a költőhelyén volt.

Figyelemre méltó, hogy a poszáták menekülése akkor kezdődött, amikor a tornádó még száz mérföldekkel odébb járt, az időjárás a költőhelyen még semmiben sem különbözött a szokásostól.

A legvalószínűbb tipp az a távoli, mély zúgás volt, amit a tornádó kelt, jóval az emberi hallásküszöb alatt. Ez az infra-zaj ezer kilométerekkel a tornádó előtt jár, és időben  figyelmeztetésül szolgálhat azoknak az  állatoknak, amelyek képesek meghallani.

“Nem valószínű, hogy ez a faj volna az egyetlen, amelyik képes rá” – jegyzi meg Dr. Streby.

“Tudjuk, hogy a madarak képesek útvonalat változtatni vándorlásukkor, de azt eddig nem mutatták ki, hogy amikor vége a vándorlásnak, és már berendezkedtek a költőhelyen, újra elmenekülhetnek, most már az időjárás miatt.”

Forrás: http://www.bbc.com/news/science-environment-30531060

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s