Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A születési évünk jelentősen befolyásolja az elhízást

Posted by Suggestor - 2014. december 30. kedd

Az előző kutatásokból kiderült, hogy az elhízás kockázata nagy mértékben függ az egyén születési évétől, mert csak az 1942 előtt születetteknél nincs kapcsolat a kövérség és egy bizonyos génvariáns között. Viszont az 1942 után születetteknél egyre erősebbé vált az összefüggés aközött a génvariáns és az elhízás között…

“A Framingham Heart Study (nagyszabású vizsgálat, szívbetegségekkel kapcsolatos) résztvevőit vizsgálva úgy találtuk, hogy van összefüggés a legismertebb, elhízással kapcsolatos génvariáns és a testtömeg-index között, sőt, az egyre kifejezettebb lesz, ahogy a kutatás résztvevőinek életkora egyre fiatalabb” – mondta James Niels Rosenquist (Massachusetts General Hospital). “Ezek az eredmények arra utalnak, hogy ezek – és talán más összefüggések is – a génvariánsok és a fizikai jegyek között lényegében attól függhetnek, hogy mikor született az egyén.”

A gének és a környezet közötti interakciót nézték meg ezidáig a kutatások – születési kohorszokon. Olyan csoportokon, amelyek bizonyos – azonos – években születtek. De ebből nem következett, hogy megvizsgálták volna a különböző korcsoportok által megtapasztalt különböző körülményeket is, amelyek egy bizonyos génvariánsra gyakorolt hatást megváltoztathattak. Ezt tették meg a Framingham Utódkutatásai, amely az eredeti kutatásban résztvevők gyermekeit követte. (Az eredeti kutatást 1971-ben kezdték, amikor a résztvevők életkora 27 és 63 év között volt.)

A kutatók megnézték az elhízásra hajlamosító (FTO) génvariáns és a BMI (testtömeg-index) összefüggését, amit 8 alkalommal mértek a kutatás időtartama alatt, és azt találták, hogy az összefüggés csak az esetben érvényes, ha 1942 előtt született az egyén. Míg az 1942 előtt születettekre nem volt érvényes az összefüggés, az ezen időpont után születetteket viszont kétszeres mértékben érintette – ahhoz képest, ahogy azt az előző kutatásokban jelezték.

Ez a kutatás nem volt alkalmas arra, hogy rámutasson azokra a környezeti különbségekre, amelyek az elhízásra hajlamosító génnel kombinálódva megnövelik az elhízás kockázatát, de a kutatók megjegyzik, hogy a 2. világháború utáni időszak tendenciái, mint a fizikai munka háttérbe szorulása a technikai vívmányok következtében, illetve a magas kalóriatartalmú, iparilag magasan feldolgozott élelmiszerek valószínűsíthető faktorok.

“Tudjuk, hogy a környezet nagy szerepet játszik a gének kifejeződésében (…), a globális környezeti tényezőkön keresztül, mint az élelmiszertermelési trendek és a fizikai aktivitás hiánya a munkahelyeken, és nem csak a családon belül, és hatással van genetikai tulajdonságainkra” – magyarázza Rosenquist. “Ez aláhúzza bármely genetikai kutatás interpretálásának fontosságát.”

Forrás:  http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-12/mgh-yob122414.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: