Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Bőr alatti zsírsejtjeink aktívan részt vesznek a fertőzés elleni védekezésben

Posted by Suggestor - 2015. január 3. szombat

Richard Gallo bőrgyógyász professzor (University of California, Orvostudományi Kar) és csapata kimutatták, hogy az adipociták (zsírsejtek) mikrobaellenes fehérjéket termelnek.

A kísérleteket egereken végezték, Staphylococcus aureus baktériummal fertőzték meg az állatokat, amelyet éppen azért választottak, mert  előfordul a bőrön és gyakran okoz fertőzést.

Már néhány órával azután, hogy a baktériumnak kitették az egeret, megfigyelhették a kutatók az adipocita sejtek számának – és méretének – megnövekedését a fertőzött területen. A adipociták nagy mennyiségű antimikrobális fehérjét (AMP-t, CAMP-ot) termeltek a fertőzés leküzdésére. Ez az immunválasz az első védővonala a velünk született immunrendszernek.

“Eddig azt gondolták, hogy ha a bőr védelmi rendszere összeomlott, akkor már teljes egészében a szervezetben cirkuláló fehér vérsejtek (a neutrofilek és a makrofágok) dolga megvédeni a szervezetet a szepszistől. De időigényes összegyűjteni a fehér vérsejteket a fertőzött területre. És erre – teljesen váratlanul – kiderül, hogy a zsírsejtek is védenek bennünket. Nem tudtuk eddig, hogy az adipociták képesek mikrobaellenes fehérjét termelni, pedig csaknem ugyanannyit képesek előállítani, mint egy neutrofil” – magyarázza Gallo professzor.

A további kísérletekben kimutatták, hogy azok az egerek, amelyek nem képesek adipocitákat létrehozni vagy elegendő mikrobaellenes fehérjét termelni – súlyosabban és gyakrabban fertőződnek meg Staphylococcus aureussal, ami szintén igazolja a zsírsejtek védő szerepét.

A mikrobaellenes fehérjék azonban kétélű kardot jelentenek. Azok, akiknek sok termelődik belőle, lehet, hogy fokozott autoimmun kockázatnak vannak kitéve, lupusznak vagy pszoriázisnak, jegyzi meg Gallo.

A humán adipociták ugyanúgy képesek antimikrobiális fehérjét termelni, mint az egér zsírsejtjei. Sőt, azt is kimutatták a kutatók, hogy a kövér emberekben, akiknek több az zsírsejtjük, nagyobb mennyiségű mikrobaellenes fehérje keletkezik, mint a normál súlyúakban.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/287523.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s