Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Csak óvatosan az ultrahanggal!

Posted by Suggestor - 2015. január 4. vasárnap

A terhes anyák ultrahangos vizsgálatára  nagy frekvenciájú ultrahangot használnak. Évtizedek óta használják már a magzat megfigyelésére az USÁ-ban is és másutt is, kiváló biztonsági minősítéssel.

Meglepően hangzik hát az USA Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyező Hatóságának (FDA) nemrégiben kiadott felhívása, amely óva int az ultrahang egészségügyön kívüli felhasználásától.

Az FDA az ultrahangos képi megjelenítés egyre növekvő, egészségügyi célokon kívüli alkalmazása miatt aggódik. Számos cég alakult ugyanis arra a célra, hogy ’emlékbe’ a magzatról képet vagy videót készítsen –  ultrahanggal. Egyes esetekben, az ultrahang készüléket akár egy órán át is használják, hogy videofelvételt készítsenek. Sőt, több ‘ülésben’ is készíthetnek felvételeket, ami megsokszorozza egy egészséges terhesség alatti felvételek számát.

Az ultrahang készülék mellett az FDA óvatosságra int a kereskedelemben kapható, szívhangot közvetítő ultrahang-monitor használatát illetően is, mert bár nincs bizonyíték a káros hatásra, “fontos, hogy ezeket a készülékeket képzett egészségügyi személyzet és megfelelő óvatossággal használja.”

Az ultrahang készülék energiát közvetít.  Laboratóriumi kísérletek kimutatták, hogy a diagnosztikai mértékű ultrahang fizikai hatást idéz elő a szövetekben: nyomás okozta rezgéseket kelt és megemeli a hőmérsékletet. Vannak olyan esetek, amikor apró gázbuborékokat hoz létre a testfolyadékokban vagy a szövetekben. Hosszú távú hatását ezeknek a hatásoknak nem ismerjük, de amit tudunk, annak alapján az FDA azt tanácsolja az egészségügyi szolgáltatóknak, hogy csökkentsék az ultrahang-expozíciót oly mértékig, ami még nem megy a diagnosztika minőségének rovására. Ennek fényében tökéletesen érthető és üdvözlendő a fogyasztói célú felhasználás miatti figyelmeztetés.

A biológiai hatásra ráadásul, a fogyasztói felhasználás indokolatlan aggódáshoz is vezethet, ha a képek, videók vagy a monitor jelzéseit helytelenül közvetítik a fogyasztó számára. Az egészségügyi technikák üzleti célú felhasználását szemmel kell tartaniuk a szabályalkotóknak, írja a Lancet szerkesztőségi cikkében.

Forrás: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)62464-8/fulltext

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s