Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Rekordmélységben fedeztek fel új halfajokat

Posted by Suggestor - 2015. január 5. hétfő

Az Aberdeen-i Egyetem (Skócia) kutatói fedezték fel azt a két, Mariana-árok* mélyén, 6000 – 8000 méter mélységben élő halat, amelyek új fajnak bizonyultak. Filmre is vették a másodikat, 8145 méterre az óceán felszínétől.

* a Mariana-árok a Föld legmélyebb része

“Ezek az igazi mélytengeri halak nem hasonlítanak semmire a világon, amit eddig láttunk, nem úgy néznek ki, mint amit eddig ismertünk” – mondja Alan Jamieson, mélytengeri biológus a sajtótájékoztatón. “Hihetetlenül törékeny, nagy, szárnyszerű uszonya van, a feje egy képregénybeli kutyáéra hasonlít.”

Jamiesonnak és társainak sikerült találkozniuk egy óriási rákfélével is, amit először 2012-ben fedeztek föl, úgy, hogy az Új Zéland-i partoknál megfogta egy csapda.

A felfedezéseket egy harminc napos expedíció keretében tették, az óceán felszínéről vezérelhető merülő alkalmatosságok segítségével.

“Több kutatás irányult a tengeri árok mélyének megismerésére, de az ökológiai nézőpont és rendszeresség mellőzésével, ami olyan, mintha a hegyvidéki ökoszisztémát úgy akarnánk megérteni, hogy kizárólag a hegytetőt nézzük” – magyarázta kutatásuk lényegét Jeff Drazen, a Hawaii Egyetem biológusa, az expedíció társ-vezetője.

Forrás: http://www.upi.com/Science_News/2014/12/19/Researchers-film-fish-at-record-setting-depth/8561418998164/#ixzz3NogS49cJ

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s