Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Megtalálták az érzőidegeket az emésztőcsatornánkban

Posted by Suggestor - 2015. január 8. csütörtök

Az agy közvetlen kapcsolatban van az emésztőcsatornával

A Duke Egyetem föltérképezett egy, a hormonoktól eltérő rendszert, ami nem a gyomorban és a bélcsatornában lévő sejtek hormonkiválasztásán keresztül, hanem közvetlenül ‘üzeni meg’ az agyunknak, hogy jóllaktunk és ideje abbahagyni az evést.

Sejt üzen a sejtnek: a bélsejtek az idegrendszer sejtjeinek, ami sokkal gyorsabb, közvetlenebb, mint a vérbe kiválasztott hormonok.

Ez a felfedezett új rendszer segít megértetni a kutatókkal, mitől érezzük jóllakottnak magunkat, és ez az érzés hogyan érinti a gyomor bypass műtéten átesetteket. Sőt, egy lehetséges új utat is feltár: megtudhatjuk, hogyan képesek elérni a táplálékunkban levő vírusok az agyat.

“Az eredmények alátámasztják azt a teóriát, hogy biológiai alapja van az érzésnek, amit a beleinkben érezni vélünk” – mondja Diego Bohórquez, tanársegéd. “Abban a pillanatban, mihelyt az étel a bélcsatorna falához ér,  az agy tudomást szerez róla, mi történik a bélben.”

Néhány éve az egyetemen kifejlesztettek egy módszert, amivel képesek voltak vizualizálni az egér bélcsatornájában elszórt sejteket, amelyek feltűnően hasonlítottak az idegsejtekre. A sejteknek normális alakjuk volt a bél felszínén, de a másik oldaluk egy hosszú karban végződött.

“Azt kérdeztük, minek egy sejtnek, amelyik hormont választ ki, egy kar? Valahol lennie kell egy célpontnak is hozzá.”

Az újabb kutatás során nyomon követték a ‘kar’-nak a kapcsolatát, és megtalálták egy idegrost közelében, semmi esetre sem egy véredény közelében, a vékony- vagy a vastagbélben. A karok 60 százaléka érzékelő idegsejtekhez kapcsolódott, megerősítve azt az elméletet, hogy kapcsolatban lehetnek a gyomor (bél) érzéssel.

Egy lépéssel tovább mentek, kimutatták, hogy a karok és az idegsejtek nemcsak kapcsolódnak egymáshoz, hanem összekötnek. Egy különálló érzékelő neuron, amit az agyból izoláltak, kontaktust tudott teremteni az ‘érző karral’, ami – sejtskálán – futballpályányi távolságban volt tőle.

“Ezek a sejtek tudják, hogyan kell kapcsolatot teremteni egy idegsejttel – bár mi még nem tudjuk egész pontosan. Annál is meglepőbb ez az egész, mert még soha senki nem tenyésztett ki ilyen sejteket, amelyek szomszédaiktól elszigetelve léteznek.”

Ezeket a ‘karral’ rendelkező sejteket neuropodnak nevezték el. Nagyon hasonlítanak az idegsejtekhez – neuronokhoz -, ugyanolyan jel küldő és fogadó ‘felszereléssel’ rendelkeznek. A kutatók megpróbálták megfertőzi az egér bélcsatornáját a veszettség vírusának elölt változatával, és sikerült, az megfertőzte a neuronokat. Működött a dolog.

“Egy olyan út mutatkozott, ahol a veszettség vírusa a bélből az idegrendszerbe juthat. Ez azt jelenti, hogy veszettséget kaphat valaki a táplálékban levő veszettség-vírustól. Lehetséges, hogy ezen az úton fertőzik meg más vírusok is az idegrendszert.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-01/du-rmd010615.php

Egy hozzászólás a “Megtalálták az érzőidegeket az emésztőcsatornánkban”

  1. uniohid said

    Minden az agyban dől el – szoktam mondani (TAPASZTALATAIM ALAPJÁN).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: