Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hová lesznek a kilók, amiket leadunk?

Posted by Suggestor - 2015. január 10. szombat

Az orvosok, dietetikusok, személyi edzők nagy része úgy tartja, hogy edzéskor a zsírt  elégetjük, és azt üzemanyagként energia vagy hőenergia formájában felhasználjuk. Néhányan úgy vélik, kiválasztjuk a vizelettel, széklettel, ismét mások szerint izommá válik. Valamennyien többé-kevésbé tévedésben vannak.

A British Medical Journalban egy fizikus – Ruben Meerman – és egy biokémikus, aki a lipidekre specializálta magát – Andrew Brown – közzétette számításait arra vonatkozóan: hová is tűnik a háj.

“A túlzott szénhidrát és fehérje mennyiség, amit a táplálékkal veszünk fel,  trigliceridnek nevezett zsírsejtekké alakul át. Amikor fogyni vágynak az emberek, ezeket a triglicerideket kísérlik meg lebontani, miközben szeretnék megtartani zsírmentes tömegüket.

A trigliceridek háromféle atomból állnak: szén-, hidrogén- és oxigénatomból. Úgy lehet csak lebontani a triglicerid molekulákat, ha felbontjuk az atomok közötti kémiai kötést – oxidációval.”

A kutatók követték az atomok útját, ahogy elhagyják a testet. Úgy találták, hogy amikor 10 kg zsírsejtet oxidálunk, 8,4 kg széndioxiddá alakul át és kilélegezzük, 1,6 kg-ból víz lesz. Ahhoz, hogy 10 kg zsírt oxidáljunk, 29 kg oxigénre van szükség, ennyit kell belélegeznünk. Az oxidációs folyamat végső soron 28 kg széndioxidot és 11 kg vizet termel.

A kutatók szerint ebben semmi új nincs, inkább csak nem értették meg egész pontosan a folyamatot. Az egyenletben benne van az energiakibocsátás, de a folyamat nem közvetlen, ahogy gondolnánk. Az anyagmegmaradás törvénye értelmében meglehetősen nehéz az anyagot energiává alakítani.

Kalkulációik szerint a leadott háj 84 százalékát alapvetően kilélegezzük. A fennmaradó 16 százalék vízzé alakul, amit verejtékké vagy vizeletté választunk ki.

A szerzők becslése szerint ha egy órát, amit üldögéléssel töltöttünk eddig, mérsékelt tempójú edzéssé változtatjuk, a hétszeresére növekszik a légzésünk (és a metabolizmusunk) üteme. Megjegyzik azonban, hogy könnyen útját állhatjuk a fogyásnak, ha túl sokat eszünk. Mercola hozzáfűzi: vagy ha helytelen ételeket eszünk.

Forrás: http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2015/01/09/fat-burning.aspx?e_cid=20150109Z1

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s