Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Könnyebben megfázhatunk, ha fázik az orrunk…

Posted by Suggestor - 2015. január 12. hétfő

A Yale Egyetem immunbiológus kutatói felfedezték, miért kapjuk el gyakrabban a náthát télen: az immunrendszerünk kevésbé hatékonyan működik alacsonyabb hőmérsékleten, lehetővé téve az orrunkban megtelepedett közönséges náthavírusnak az elszaporodást.

Légutunk sejtjei erősebb immunválaszt tudnak adni magasabb hőmérsékleten (37 Celsius fokon – a tüdőben), mint alacsonyabb hőmérsékleten (33 Celsius fokon – az orrüregben). Az öröklött (velünk született) immunválasz ugyanis kevésbé hatékony alacsonyabb hőmérsékleten.

Akiko Iwasaki immunbiológus professzor és csapata sejtmintákat vettek egerek légútjaiból, és összehasonlították a rhinovírusra (közönséges nátha) reagálását különböző hőfokokon. Úgy találták, hogy a hőmérséklet változása a gazdaszervezet immunválaszát befolyásolja inkább, nem a vírusok tulajdonságait.

A vele született immunrendszer kétféle módon is csökkenti a vírusellenes választ (RLR-dependens interferon kiválasztást és az interferonra reagálást), így a vírusok el tudnak szaporodni.

“Az alacsonyabb hőmérséklet általában csökkenti a vele született immunrendszer vírusokra adott válaszát” – mondja Iwasaki professzor. Bár a kutatást egerek légúti sejtjeivel végezték, az eredmény valószínűleg az emberekre is érvényes, így hitelt adhatunk a régi jótanácsnak: “hidegben takard be az orrodat, hogy elkerüld a náthát”.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/287661.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s