Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A zöldségekben-gyümölcsökben levő káliumsók csökkentik a csontritkulást

Posted by Suggestor - 2015. január 15. csütörtök

A kálium bikarbonát és -citrát, ami bőséggel van a zöldségekben-gyümölcsökben, fontos szerepet játszik a csontok sűrűségének megőrzésében: a University of Surrey kutatói kimutatták, hogy a csontok lebontásának folyamatát lassítja, így a vizeletben is jelentősen csökken a kalcium és a sav-kiválasztás. A káliumsók semlegesítik a savfölösleget és megőrzik a csont ásványi anyagait.

“A szervezetben termelődő savfölösleg – ami a tipikus nyugati diéta eredménye, amely tele van állati és gabona fehérjével – okozza a csontok gyengülését és törését. Kutatásunk rámutatott, hogy a káliumsókkal megelőzhető a csontritkulás, minthogy csökken a csontlebontás” – magyarázza Dr. Helen Lambert.

Bár a csontlebontás és a csontképzés természetes folyamat, ez teszi lehetővé, hogy a csontok nőjenek, gyógyuljanak, adaptálódjanak, csontritkulás esetében az egyensúly megbomlik: több csont épül le, mint amennyi keletkezik. Ez vezet a csont törékenységéhez – és a csonttöréshez.

A csontritkulás három millió embert érint az Egyesült Királyságban: ötven év felett minden második nő és minden ötödik férfi a csontjainak állapota miatt szenved el csonttörést.

Több zöldséget-gyümölcsöt kellene fogyasztanunk a csontjaink védelmében, figyelmeztetnek a kutatók.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-01/uos-psa011415.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s