Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az emberiség a Föld élhető voltát veszélyezteti

Posted by Suggestor - 2015. január 16. péntek

„Az emberi tevékenység a Földet jóval barátságtalanabb hellyé teheti. Ebben a kutatásban felmérjük a kockázatot” – mondja a kutatásvezető, Will Steffen professzor (Australian National University és Stockholm Resilience Centre.)
„Bolygónk életet fenntartó rendszerét elkezdtük már destabilizálni.”
1750-től indították az emberi tevékenység feltérképezését a „Nagy gyorsulás” címmel, 24 globális indikátorral.
„Nagy változásokat vártunk 1750 óta, de ami meglepett bennünket, az az időzítés volt. A változások drámai léptékben megnőttek 1950-től.”
A kutatócsoport 12-féle módon mérte az emberi tevékenységet (gazdasági növekedés, népességszám, energiafelhasználás pl.) és 12 környezeti tényezőt (biodiverzitás, szén- és nitrogén ciklus pl.) vett figyelembe, és a huszadik század második felében soha nem látott növekedést tapasztalt.
1950-től a városi lakosság száma a hétszeresére nőtt, az energiafelhasználás az ötszörösére, és a műtrágya felhasználás a nyolcszorosára nőtt. A fajok pedig elkezdtek hatalmas sebességgel fogyni – százszor gyorsabban, mint a természetes eltűnési arány. Az óceánokba kerülő nitrogén négyszeres mennyiségűre emelkedett.
„Új geológiai korszakba léptünk: az Antropocénba, ahol a globális gazdasági rendszer a földi változás elsődleges hajtóereje” – mondja Steffen professzor.
„Egyetlen életnyi időtartam alatt bolygó-méretű erővé váltunk.”
A másik kutatási anyaguk kilenc globális rendszer kockázatait méri fel, amelyek a Föld stabilitását szabályozzák, illetve ‘az ökoszisztéma szolgáltatásait’ nyújtják, amelytől alapjaiban függünk: például az édesvíz-ellátást, a talaj termékenységét és a klímastabilitást.
A 18 kutatóból álló nemzetközi kutatócsoport szerint a kilenc rendszerből négy már átlépte a határt – kockázatos területre lépett.
Ez a négy rendszer: a széndioxid-kibocsátás miatti klímaváltozás, a bioszféra integritásának elvesztése, amiből következik a fajok nagy arányú elvesztése – és a megváltozott biogeokémiai ciklusok (foszfor és nitrogén az óceánokban a műtrágyák túlzott használata miatt).
A kutatócsoport véleménye szerint a klímaváltozás és a bioszféra integritásának megbomlása alapvető határok átlépését jelenti – a Föld új állapotba kerül.
„A klímaváltozás kockázata megnőtt, mihelyt a széndioxid szint 350 ppm fölé került. És már közel vagyunk a 400 ppm-hez. Az extrém időjárási események rosszabbá válnak, elolvad a sarki jég.”
„Elemzésünk azt mutatja, hogy 450 ppm-nél már nagyon komolyak a kockázatok.”
„A technikai szakemberek, a mérnökök azt mondják, kilenc milliárd emberrel is prosperálhatunk, úgy, hogy a bolygó határain belül maradunk. Innovációkra van szükség, de a szakértők azt mondják, hogy képesek vagyunk rá” – fejezte be  Steffen professzor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-01/anu-har011515.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s