Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Majd helyettesítjük, de mivel? Több erőforrás hanyatlóban van már

Posted by Suggestor - 2015. január 18. vasárnap

A fenntarthatóság megnehezedett, több megújuló forrás kimerítette már a tartalékait – mondják a Michigan Állami Egyetem, a német Helmholtz Környezeti Kutatóközpont és a Yale Egyetem tudósai, miután megvizsgáltak 20 megújuló forrást – például a kukoricát, a rizst, a búzát, a szóját -, amelyek együttvéve a világ kalóriaforrásának 45 százalékát adják, valamint az állati fehérje forrásokat is megnézték,  mint a halat, húst, tejet, tojást.

Az éves növekedési rátája ezeknek a megújuló forrásoknak már évekkel ezelőtt elérte a csúcsot.

Ezért ideje a fenntarthatósági problémákat integrálva és holisztikusan kezelni, nem egyszerűen helyettesíteni egyik erőforrást egy másikkal, mondja a Michigan Állami Egyetem Fenntarthatósági Rendszerek Központjának igazgatója, Jianguo Liu.

“Az emberek gyakran használják ezt a kifejezést: helyettesítjük. Ha kifogyunk az egyik erőforrásból, helyettesítjük egy másikkal. De ha már több forrásunk van kimerülőben, mit teszünk?”

Ezt a problémát – a csúcs-produkció idejét – vizsgálták közösen ökológusokkal, közgazdászokkal együtt, globális adatbázis és számítógépes kalkuláció segítségével.

Nemcsak azt fedezték föl, hogy 20 erőforrásnak már túl vagyunk a csúcsprodukciós pontján, de azt is, hogy a 20 erőforrásból 16-nál a csúcsprodukció éve1988 és 2008 közé esett – ami meglehetősen szűk idősáv az emberiség történetében.

“A kulcsfontosságú javak tehát korlátozottak” – erősíti meg Ralf Seppelt, az UFZ (Helmholtz Környezeti Kutató Központ) Tájökológia tanszékének vezetője.

A megújuló források ritkábbá, nehezebben elérhetővé válnak. A kutatók ezt különböző példákkal illusztrálják:

A szójabab termelés csúcspontja 2009-ben volt. A tejé 2004-ben. A tojásé 1993-ban. A kifogott halaké 1988-ban.

Több magyarázata is van annak, miért ‘szinkronizálódik’, miért esik nagyjából egybe időben a csúcsprodukció a haszonjavaknál, mondja Liu.

Először is: több erőforrást – termőföldet, élelmet és energiát – szimultán fogyasztunk különféle célokra,  és eközben a Föld népessége gyorsan növekszik, és a táplálkozás változik világszerte.

Másodsorban: egy erőforrás megtermeléséhez más erőforrások szükségesek. Például az élelemtermelés termőföldet, energiát és vizet igényel.

Harmadszor: az erőforrások megtermelése szennyezéssel jár, ami súlyosbítja az erőforrások helyzetét.

Negyedszer: a kevésbé hozzáférhető erőforrások kitermelése megnöveli az egységnyi erőforrás ökológiai és gazdasági költségét, csökkentve a fennmaradó erőforrások megszerezhetőségét.

“A szakértők lehetőséget látnak a mezőgazdasági hozam 1 vagy 2 százalékos éves növelésére a növénynemesítési technikák és a génmódosított organizmusok tökéletesítésével. Az emberiségnek el kell fogadnia, hogy a megújuló nyersanyagok már elérték hozamuk határát világszerte” – jelentette ki Seppelt.

Liu véleménye szerint ebből nem a helyzet reménytelensége következik. Inkább felhívást jelent: nem érdemes leegyszerűsített megoldásokat keresni, és tudomásul kell venni, hogy minden erőforrás költséggel jár, még ha a költségek nem is közvetlenül nyilvánvalóak, – és terhelik a Földet.

“A Föld szorosan be van hálózva kereskedelmi kapcsolatokkal. Ahhoz, hogy megtermeljünk valamit, többféle erőforrásra van szükség, ami gyakran messziről jön. És mi nem veszünk tudomást a veszélyről” – mondja Liu.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-01/msu-sca011315.php

2 hozzászólás to “Majd helyettesítjük, de mivel? Több erőforrás hanyatlóban van már”

  1. uniohid said

    “…ebből nem a helyzet reménytelensége következik. Inkább felhívást jelent…” – Így!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.