Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tüdőrák kockázata a lakóhely tengerszint feletti magasságával csökken

Posted by Suggestor - 2015. január 19. hétfő

“A mérget az adagolás adja” – mondta Paracelsus.

Az oxigén nélkülözhetetlen az emberi élethez, de az oxigén felhasználásának folyamata a szervezetben magában hordja a rák keletkezésének kockázatát. Az oxigén ugyanis erősen reaktív elem, ami sejtkárosodást és mutációt okozhat. Az oxigén 21 százalékát teszi ki légkörünknek – általában, de a magasabb helyeken az alacsonyabb nyomás miatt kevesebb a belélegzett oxigén.

Egy, az Egyesült Államokban végzett kutatás összehasonlította a nyugati államok magasságban változatos megyéinek tüdőrák előfordulását, és azt találta, hogy a tengerszint feletti magasság növekedésével az incidencia (előfordulás) csökkent: 1000 méterenként 7,23 eset/100 000 fővel – a középarányos 56,8/100 000 főről.

A megfigyelt összefüggés nem bizonyítja, hogy az oxigén tüdőrákot okoz. A kutatás különben is embercsoportokat vizsgált, nem egyéneket, és rengeteg jellemző kötődik a magasság-változáshoz.

A lakóhely tengerszint feletti magasságával más környezeti tényezők is változnak: a napsütés, a finom porrészecskék (PM) aránya, amelyeknek nagy hatása lehet a tüdőrák előfordulására, mondják a kutatók.

A kutatók egyébként más, gyakran előforduló tumorokat is vizsgáltak, így az emlőrákot, a vastag- és végbél rákot, a prosztata rákot, de ezeknél nem találtak összefüggést, ami megerősítette a feltételezésüket, hogy az oxigén belégzésével keletkezik kockázati tényező.

A tanulmány a PeerJ. című szabad felhasználású tudományos folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-01/p-cio010715.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s