Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A memóriánkat be is kell kapcsolni, hogy működjön

Posted by Suggestor - 2015. január 22. csütörtök

„Azt hisszük, hogy amivel dolgunk volt, annak a részleteire is emlékszünk, pedig kísérleteink azt mutatják, hogy ez nem feltétlenül igaz” – mondja Brad Wyble, pszichológus, tanársegéd a Pennsylvania Állami Egyetemen. „Sok esetben még egészen egyszerű információra is nehézséget jelent emlékezni, ha nem számítottunk rá, hogy elvárják tőlünk, hogy emlékezzünk rá.”
Az egyetem pszichológusai 100 hallgató memóriáját tették próbára, csoportokra osztva őket – hogy az információ különböző részleteit külön-külön tesztelhessék. Az információ számokból, betűkből és színekből állt.
Minden egyes résztvevőnek 4 karaktert mutattak, amely egy négyzetbe volt írva a képernyőn: például három számot és egy betűt. Úgy tájékoztatták őket, hogy arról kell beszámolniuk, melyik sarokban volt a betű. Majd eltűntek a karakterek a képernyőről, és a kísérleti személyek megmondták, hol volt a betű.
Ez a része a kísérletnek könnyen ment, ritkán hibáztak.
Miután megismételték a feladatot néhányszor, váratlan kérdést kaptak a résztvevők: megjelent négy betű a képernyőn, és arra kellett válaszolni, hogy közülük melyik volt előzőleg a képernyőn.

Mindössze 25 százalékuk tudott helyesen válaszolni – amit akár találgatással is elérhettek volna.
Hasonló eredményeket kaptak, amikor a páros, a páratlan számok és a színek helyét kérdezték.
„Ez az eredmény azért meglepő, mert a tradicionális figyelem-elmélet szerint, ha egy specifikus információt várunk el, az az információ is ott van a memóriánkban. Tehát jobban kellett volna teljesíteniük a váratlan memóriateszten.”

Wyble a jelenséget ‘attribúciós amnéziának’ nevezte el. Ez a jelenség akkor fordul elő, amikor a személy egy információt aktívan használ egy feladat elvégzéséhez, de képtelen beszámolni akár egy másodperccel később  arról, hogy mi is volt az az információ.
„Az információ, amit kérdeztünk a ‘meglepetés kérdésben’ , fontos volt, hiszen épp azt kértük tőlük, hogy használják. Nem a feladat szempontjából irreleváns dolgot kérdeztünk.”
A ‘meglepetés-kérdés’ után a következő kísérletben újra feltették ugyanazt a kérdést – ami már nem számított meglepetésnek – és a korrekt válasz átlaga is 65 és 95 százalék közé esett.
Az eredményből az a következtetés vonható le, hogy az ember elvárása fontos szerepet játszik abban, hogy mire fog emlékezni.
„Úgy tűnik, a memóriánk olyan, mint a filmfelvevő. Ha nem nyomod le a ‘felvétel’ gombot, nem fog rá ’emlékezni’. De ha megnyomod a ‘felvétel’ gombot, ez esetben, tudja, mit várnak el tőle, és akkor az információ tárolva lesz.”
A szelektív emlékkép-tárolás hasznos, megvédi az agyunkat sok fölösleges információ tárolásától.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-01/ps-sin012115.php

Egy hozzászólás to “A memóriánkat be is kell kapcsolni, hogy működjön”

  1. uniohid said

    “A szelektív emlékkép-tárolás hasznos,…” – valóban működik a bekapcs.-művelet! (Egyetemi éveimet idézte az írás : ))

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.