Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Van, akinél fokozza a testi fájdalmat, ha a partnere jelen van az orvosi beavatkozásnál

Posted by Suggestor - 2015. január 23. péntek

Vajon egy fájdalmas orvosi beavatkozásnál segítene-e, ha jelen lehetne szeretett partnere?
Könnyebbséget jelentene-e vagy fokozná a stresszt?
Bizonyos személyeknél, ahelyett, hogy csökkentené a fájdalmat, fokozza azt mások, ha mégoly közeliek jelenléte – és nemcsak az illető személy érzi így, idetartozó agyterületének szkennelése is ezt mutatta.

A London Kings College Pszichiátria, Pszichológia és Idegtudományi Intézetének munkatársa Dr. Charlotte Krahé azt kutatta, hogy az egyének keresik-e  partnerük közelségét vagy inkább kerülik ilyen esetekben.

„Azt akartuk tesztelni, vajon a személyiség felépítése, a kötődés stílusa meghatározza-e, hogy a partner támogató jelenléte csökkenti vagy növeli a fájdalomérzetet.”
„Bár a kérdőíveket mindig némi gyanakvással kell szemlélni, a ‘társadalmi elvárásnak megfelelés’ miatt, jelen esetben nem valószínű, hogy a részvevők az érzelmeik kimutatását illetően elkerülőbbnek szeretnének tűnni, mint amilyenek valójában, hiszen ez nem tartozik a társadalmilag elvárt tulajdonságok kategóriájába.”

39 nő vett részt kísérletben. Kitöltötték a kérdőívet, amelyben arra válaszoltak, mennyire kényelmetlen nekik partnerük előtt kimutatni az érzéseiket.
Ezután egy mérsékelten fájdalmas lézerimpulzust kaptak a kísérleti személyek az egyik ujjukra.
Amellett, hogy megkérdezték őket a fájdalomérzet nagyságáról, mérték az agyuk elektromos aktivitását is. Minél elkerülőbbnek mutatkozott a nő a közelség-skálán, annál nagyobb fájdalmat érzett, ha partnere jelen volt. Ez a fájdalom-kiugrás egyaránt látható volt az önbevallásos fájdalom-értékelésben és az agyi aktivitás értékelésében is.
Érdekes, hogy bár a közelség-kerülő nők tapasztalták a legerősebben a fájdalmat, a közelség-keresők nem számoltak be a normálisnál kisebb fájdalomról.
Az lehet a magyarázat, hogy mások jelenléte megzavarhatja a közelség-kerülő ember preferált megbirkózási módszerét a fájdalommal. Emiatt ezekben az emberekben – mások jelenlétében – felerősödik a fájdalomérzet, amit annak az agyterületnek a felvillanásai is mutatnak, amelyek a testi fenyegetettségnek  feldolgozásával kapcsolatosak.
Ugyanakkor, előző kutatások arra mutatnak, hogy a nők nemcsak örülnek, ha partnerük jelen van a szülésnél, de kevésbé van szükség fájdalomcsillapításra is.
Dr. Krahé úgy nyilatkozott, hogy „érdekes lehetőség volna feltárni, mennyire befolyásolja a szülési fájdalmakat a partner jelenléte, és vajon ez is függ-e az érintett nő kötődési stílusától.”
„Bár a szülés általában a párok különleges közelségének időszaka, mi azt várnánk, hogy a nagyobb távolságot tartó nők kevesebbet profitálnának partnerük jelenlétéből – olyan értelemben, hogy kevésbé éreznék a fájdalmat. Az például, hogy a távolságtartóbb nők kevésbé kérnének fájdalomcsillapítást, hogy ne ítélje meg őket partnerük, az is egy érdekes kérdése lehet a jövőbeni kísérleteknek.”
Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/288278.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.