Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kutya és az ember kapcsolata a farkas társas tulajdonságaira épül

Posted by Suggestor - 2015. január 24. szombat

A domesztikáció (háziasítás) általánosan elfogadott hipotézise így hangzik: “A kutyák azért váltak toleránssá és az emberre figyelővé, mert az ember erre a tulajdonságra aktívan kiválogatta őket a háziasítás folyamán, hogy együttműködő partnerei legyenek.”

Friderike Range és Zsófia Virányi (Messerli Kutatóközpont – Bécsi Állatorvosi Egyetem) megkérdőjelezik ennek a feltételezésnek az érvényességét. Az ő hipotézisük azt tételezi, hogy a farkasok már eleve toleránsak, figyelmesek és kooperatívak, és hogy a farkasok és alomtársaik viszonya jó alapot szolgáltatott az ember és a kutya kapcsolatához. A figyelem és a tolerancia kialakulásához nem volt szükség további szelekcióra a kutya háziasítása folyamán, állítják.

A kutya kész elfogadni partnernek az embert

A farkasok nem kevésbé figyelmesek társas kapcsolataikban, mint a kutyák. A kutyák azért kooperálnak könnyebben az emberrel, mert készek elfogadni társként, partnerként az embert, és könnyebben elveszítik félelmüket az ember iránt.

Range és Virányi megvizsgálták feltételezésüket farkasok és kutyák figyelmének és türelmének tesztelésével – előbb saját fajtársaik között, majd az emberrel való viszonylatban.

Kiderült, hogy a farkas teljesítménye legalább olyan jó, mint a kutyáé…

A különböző viselkedési tesztek azt mutatták, hogy a farkasok és a kutyák nagyon hasonló szociális adottságokkal rendelkeznek. A kutatók tesztelték például, mennyire képesek megtalálni – farkasok és kutyák – az ételt, amit egy fajtárs, illetve egy ember rejtett el. Mind a farkasok, mind a kutyák felhasználták az ember által nyújtott információt, hogy megtalálják az elrejtett ételt.

Egy másik kísérletben azt mutatták ki, hogy a farkasok követik az ember tekintetét. A feladat megoldásához ugyanis, az állatoknak képesnek kellett lenniük beleképzelni magukat az ember, a néző perspektívájába, és a farkasok kitűnően megoldották ezt is.

Szintén egy újabb kísérletben a kutyák is és a farkasok is lehetőséget kaptak arra, hogy megfigyeljék fajtársaikat, amint azok kinyitnak egy dobozt. Amikor nekik kellett kinyitniuk a dobozt, a farkasok jobb utánzónak bizonyultak, mint a kutyák, gyakrabban sikerült nekik kinyitni a dobozt, mint a kutyáknak.

“Mindent együttvéve, a tesztek azt mutatták, hogy a farkasok nagyon figyelnek az emberre is, egymásra is. Az a feltételezés, hogy a farkasok – a kutyákhoz képest – korlátozott társas képességekkel rendelkeznek, nem helytálló” – emelte ki Range.

Fajtársaik között, a csapatban is tesztelték a kutyákat és a farkasokat is. Alsó-Ausztriában, Ernstbrunn-ban van a ‘Farkas-tudományi Központ’, ott nézték meg  a viselkedésüket. Ott mind a kutyák, mind a farkasok fajtársaikkal és emberekkel együtt nevelkedtek.

“Az állatok szocializálódtak – fajtársaikhoz is és az emberekhez is. Ahhoz, hogy össze lehessen hasonlítani a kutyák és a farkasok viselkedését, és tanulmányozni lehessen a domesztikáció hatását, fontos, hogy az állatok ugyanolyan körülmények között éljenek” – magyarázta Virányi.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-01/uovm-dci012015.php

Egy hozzászólás a “A kutya és az ember kapcsolata a farkas társas tulajdonságaira épül”

  1. uniohid said

    “…képesnek kellett lenniük beleképzelni magukat az ember, a néző perspektívájába…”
    : ) tetszik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: