Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A nyelvek és a levegő nedvességtartalma…

Posted by Suggestor - 2015. január 25. vasárnap

Az éghajlat nemcsak a hangulatunkra, a hangunkra is hatással van.

A Max Planck Intézet Pszicholingvisztikai kutatóközpontja elemezte a levegő nedvességtartalmának a nyelvek fejlődésére gyakorolt hatását. Megállapították, hogy a szavak változatos hangfekvésben való kiejtése – amitől a jelentésük függ – főként a nagy nedvességtartalmú régiókra jellemző. Ezzel szemben, az egyszerű hangfekvés inkább a száraz területeken fordul elő.

Ennek az a magyarázata, hogy a hangszalagoknak nedves közegre van szükségük ahhoz, hogy a megfelelő hangmagasságot ‘eltalálják’, különböző hangmagasságokat, megfelelő pontossággal, csak nagy nedvességtartalom mellett tudnak létrehozni.

Az intonáció minden nyelvben fontos eleme a kommunikációnak, de egyes nyelvekben kiemelkedően nagy hangsúlyt kap. A német nyelvben vagy az angolban attól még érthető marad a szöveg, ha azonos hangmagasságon intonálja egy robot. A kínai mandarin nyelvben azonban a hangmagasság teljesen megváltoztatja a szó értelmét. A ‘ma’ szó egyazon hangmagasságban ejtve ‘anyát’ jelent, de a ‘ma’ előbb ereszkedő, majd emelkedő intonációval ‘lovat’.

“A tonális nyelveken csak azok tudják kifejezni magukat, akik helyesen intonálnak” – magyarázza Sean G. Roberts, az intézet munkatársa.

Az éghajlat nem közömbös a tonális nyelvet beszélők számára, mert a hangszalagoknak a gégefőben nedvesség kell. A levegő nedvességtartalma nedvesen tartja a hangszalagok nyálkahártyáját, amivel egyúttal rugalmasabbá is teszi a hangszalagokat. Emellett ionegyensúlyt teremt hangszalagok nyálkahártyájában. Jó nedvességviszonyok közepette a hangszalagok megfelelően tudnak rezegni, és a megfelelő tónust tudják kiadni.

A kutatók gyanították, hogy a tonális nyelvek kevésbé gyakoriak a szárazabb területeken, mivel az eltérő hangmagasságokat nehéz létrehozni olyan feltételek mellett, és ez  megértésbeli nehézségeket okozna.

“A korszerű adatbázisok lehetővé tették, hogy nyelvek ezreit tanulmányozzuk. Persze, ezzel is lehetnek problémák, mert előfordul, hogy a nyelvek öröklik egy másik nyelvtől az összetett hangfekvésüket” – és így a klímahatások érvényesülése nem tapasztalható.

A kutatók több, mint 3750 nyelvnél vizsgálták a légnedvesség és a tonális változatosság összefüggését. A nyelvek különböző nyelvcsaládokból származtak. Megállapították, hogy a tonális nyelvek lényegesen ritkábban fordulnak elő a száraz régiókban, például a viszonylag száraz Közép-Európában egyáltalán nincsen tonális nyelv, nem úgy, mint a trópusokon, a szubtrópusi Ázsiában vagy Közép-Afrikában.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-01/m-tlr012315.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.